Klart for Storm på kjøkkenet

Etter å ha testet ut MatStart, skjønner jeg at Storm både klarer og kan mer enn jeg tror, sier Tjodunn Dyrnes. Damen bak bloggen Smaken av Oslo er klartil å slippe sønnen på 10 år løs på kjøkkenet uten alt for mye innblanding. 

Tjodunn Dyrnes er kvinnen bak bloggen Smaken av Oslo der hun deler opplevelser hun har hatt sammen med mann og sønn på mange av hovedstadens restauranter. Sønnen Storm er dermed en erfaren restaurantgjenger, sine unge ti år til tross.

- Er han også en racer på kjøkkenet?

- Nei, Storm er ikke noe Wonder kid som elsker å lage mat. Han er vel som barn flest, litt utålmodig på kjøkkenet. Det er morsomt å bake og enda mer morsomt å være med på finishen og pyntingen. Men han er flink til å smake og har spist både tørket reinhjerte og andre særegne spesialiteter med fryd. 

Et spiselig familieprosjekt

I januar 2014 la hun sammen med ektemannen Per og sønnen Storm ut på en kulinarisk reise i Oslos restaurantverden. Familieprosjektet gikk ut på at de hver uke å skulle teste ut og blogge om spisesteder i hovedstaden.

I bloggen SmakenavOslo forteller Tjodunn Dyrnes om sønnen Storm sitt første møte med Matstart.no 

- Både mannen min og jeg er opptatte av mat, og tidligere fikset vi barnevakt så ofte vi hadde anledning for å gå ut å spise, forteller hun. - Høsten 2013 bestemte vi oss for å sette av penger til å prøve ut et nytt spisested i hovedstaden hver uke gjennom hele 2014. Storm skulle være med. Tanken var at en tradisjonell restaurantanmelder legger vekt på andre detaljer enn det vi som barnefamilie er opptatt av. Med bloggen ville vi dele vår erfaring om hvordan det er å gå ut og spise med barn på de ulike stedene.

 En sammen sveisende aktivitet

Resultatet har blitt besøk på alt fra små- hull- i veggen restauranter til fine dining-steder med hvite duker og høye glass.

- Det har vært et utrolig hyggelig, morsomt og inspirerende prosjekt som har sveiset familien godt sammen. Før sommeren var det litt slitsomt når vi måtte spise oss gjennom flere restauranter per uke for å ha nok til å publisere i ferien. Storm har vært med «både med ransel og iPad». Det har hendt han har gjort lekser både i baren og på bordkanten, spist litt, spilt litt.

Resultatet har blitt en ærlig blogg, basert på totalinntrykket av hver restaurant sett fra en barnefamilies synspunkt. 

- Vi har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger så vi fortsetter bloggen med restaurantbesøk fremover også. Fra 2015 har vi utvidet med både oppskrifter og reisetips med mat-vri!

En annen tilnærming til mat

- Hvor kommer din egen matinteresse fra?

- Den har vel bestandig vært der. Mamma lagde alltid solid mat fra bunnen av, uten at det var veldig avansert. Jeg kommer fra en typisk «kokte poteter» - familie og veldig mye fisk. Kokt torsk og kokte grønnsaker.  Det var aldri snakk om «bare å smake på,» men mer: «Du klarer vel den».

Det er nok mer et fokus på hva som er riktig og pedagogisk tilpasning i dag. Vi presser ikke Storm til å spise alt, - det holder at han tar en smakebit. Det gir ham jo et helt annet smaksregister og helt andre matgleder. Jeg kan ikke huske at jeg selv lagde så mye mat på egen hånd, det ble vel mest brødskiver etter skoletid. Kokkeleringen har kommet etterhvert.

MatStart og nye muligheter

- Lar du Storm få slippe til på kjøkkenet?

- Nå som vi har testet ut MatStart, skjønner jeg at han både klarer og kan mer enn jeg tror, sier hun og ler.  - Han er glad i å bake, men er ikke alltid like utholdende. Som oftest må jeg fullføre. Med MatStart har han for første gang fått holde på alene fra «a til å» og det med intet mindre enn hjemmelagde vårruller!

Storm er klar for nye utfordringer og mer frihet på kjøkkenet. 

Fra høsten av er det duket for en ny fase. Det er slutt på aktivitetsskole og han kommer til å gå rett hjem etter skoletid. Etter å ha sett ham teste ut nettsiden, er jeg forventningsfull i forhold til hva han kan lage, vi må bare trene litt sammen først. Etter hvert tror jeg han kan bidra med middag til vi kommer hjem. Det hadde vært noe!

Om jeg frykter hverdagen og tidsklemma? Nei, det er flest hverdager i livet, - så jeg forsøker å ta vare på og være takknemlig for alle dagene mine! 

Gode råd fra Tjodunn

Det er like viktig å lære barn og lage mat som det er at de lærer seg norsk, matte og fysikk. Matlaging kommer ungene til å ha glede av hele livet. Du må vise, hjelpe og forklare når de er små - og så våge å la dem slippe mer til alene når de blir større. La barna smøre brødskivene sine sjøl! Og kutte, hakke, smake og bake!
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.