Kjøkkensjefen og småkokkene

Hvis småkokkene til stadighet får velge middagsmenyen, kan det bli mye usunn mat. Men som kjøkkensjef og inspirator kan du lære barna gode middagsvaner ved at de får velge mellom to sunne alternativer. Det blir sunn matglede for hele familien.

Det er lett å gå i fella, og spørre hva barna har lyst på til middag uten å gi noen svaralternativer. Middagsønskene som kommer opp passer ofte best som kosemat i helgen, og tilfredsstiller ikke helt kravene til sunne hverdagsmiddager. Barn mangler foreløpig kunnskaper om sammensetning av et sunt kosthold, og trenger veiledning i sunne matvaner på samme måte som vi veileder dem gjennom livet på andre områder.

 

 

Tips til kjøkkensjefer1. Lær barna gode middagsvaner2. Velg mellom sunne alternativer.3. Større porsjoner gir middag for flere dager.4. Velg ferdig kuttede grønnsaker og strimlet kjøtt på travle dager.5. Planlegg menyen for flere dager og fortell om den til familien.

Sunne matvalg

Et godt råd for å oppnå sunnere middagsvaner er å planlegge middagene, og gjøre et par store innkjøp i uken i stedet for å handle på impuls på vei hjem fra jobb. Med lavt blodsukker og sultne unger på slep gjennom butikken er det fort gjort å ty til enkle og usunne løsninger. La heller barna få bestemme middagen for en av ukedagene. En lur måte å gjøre det på er at du gir dem valget mellom to sunne alternativer. – Hva vil du ha til middag? Suppelapskaus eller kyllingwok? 

Lage mat med barna

Å lage sunn mat i store porsjoner i helgen kan være en smart løsning på hverdagens tidsklemme. Middagene kan fryses ned og tas igjen opp når dere har det travelt. I helgene har man også bedre tid til å la barna få være med å lage maten. Den lapskausen man har vært med på å lage selv får underlig nok “verdens beste smak”.

Tidsklemma

Enkelte dager er raske middagsalternativer en nødvendighet. Da er wok en smart løsning. Kjøp gjerne dypfryste, ferdige wokgrønnsaker og bland dette sammen med renskåret svinekjøtt eller kyllingfilet. I stedet for kaloririke hurtignudler, kan fullkornsnudler eller eggenudler være et sunnere alternativ.

Fortell om middagsvalget

Å bli med på en diskusjon om valg av dagens middag er ikke så lurt. Fortell heller familien i god tid om hva som skal serveres til middag, så vet alle at kjøkkensjefen har tatt sitt valg. Dermed kan man heller bruke energien til å glede seg til gode matopplevelser sammen.

På matprat.no finner du over 300 sunne retter som er næringsberegnet, og flere av dem passer godt til barnefamilier.

God middag!

 

 

Marit Løvbrøtte er mamma til to aktive gutter på 4 og 7 år. Hun arbeider som matfaglig redaktør på MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.