Trøndersodd

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter. Det finnes flere varianter, og hovedforskjellen ligger i om grønnsaker og poteter tilsettes soddet før servering eller blir servert ved siden av. Skjenning skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder.

Ingredienser

  • 1 kg grytekjøtt av lam med bein (fårikålkjøtt)
  • 112 l vann
  • 1 ss salt
  • 800 g potet

Soddboller:

  • 250 g kjøttdeig av lam
  • 1 ts salt
  • 14 ts potetmel
  • 14 ts malt ingefær
  • 14 ts malt muskat
  • 14 ts pepper
  • 34 dl kremfløte

  • 5 stk gulrot i skiver eller biter

Slik gjør du

1. Legg kjøttet i en kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det løsner fra beina. Fjern skum og urenheter som danner seg på overflaten etter hvert.

2. Kok potetene møre i lettsaltet vann.

3. Ta kjøttet ut av kraften og la det av avkjøles litt. Fjern ben, fett og hinner, og skjær kjøttet i 2x2 cm biter. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen.

4. Rør lammekjøttdeig og salt til det blir seigt. Bland inn potetmel og krydder, og spe med fløte. 

5. Form farsen til små boller med teskje og ha dem over i den varme kraften etter hvert. La bollene trekke i 10-12 minutter.

6. Kok gulrøtter i en kasserolle med vann.

7. Ha kjøttet tilbake i kraften. 

Server rykende varm med kokte poteter og gulrøtter, og skjenning eller flatbrød.

Sodd er første gang beskrevet i Håkon den Godes saga fra 1200-tallet. I 2012 fikk «Festsodd fra Trøndelag» en beskyttet geografisk betegnelse for sodd fra Trøndelag. Soddet består av kraft kokt på får og storfe, terninger av fåre- og storfekjøtt, og små kjøttboller av det samme kjøttet. Bollene er smakt til med ingefær og muskat. Kokte, skrellede poteter og små gulrotterninger blir servert ved siden av, sammen med skjenning, en type flatbrød som har en søt side, penslet med melk og sukker på den ene siden. Til sodd er det vanlig å servere øl – aller helst hjemmebrygget – eller ingefærøl.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.