Svineknoker med surkål

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Svineknoker er å få både røkt og saltet, og begge deler egner seg til denne retten. Dette er skikkelig tradisjonsrik høst- og vintermat, inspirert av tyskernes Schweinhaxe og Eisbein mit Sauerkraut

Ingredienser

  • 4 stk lettsaltet, røkt svineknoke
  • 212 l vann , eller så mye at knokene såvidt dekkes

Surkål:

  • 1 stk hodekål
  • 1 stk løk
  • 3 ss smør
  • 12 stk laurbærblad
  • 4 stk einebær
  • 5 stk hel nellik
  • 3 dl kjøttkraft (fra terning)
  • 112 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 12 ts sukker
  • 4 ss eddik, 7 %

  • 8 stk potet
  • 4 ss grov sennep

Slik gjør du

1. Legg svineknokene i usaltet, kokende vann. Vannet skal såvidt dekke kjøttet. Bruk en kjele som passer i størrelse til knokene. Senk temperaturen og la knokene trekke på svak varme (ca. 90 °C i kokevannet) i ca. 3 timer.

2. Finsnitt kål og skjær løk i skiver. Fres løk og kål i smør og tilsett laurbærblad, einebær og nellikspiker. Hell over kjøttkraft, kok opp og sett på lokk. La surkålen småkoke i ca. 45 minutter. Rør om av og til. Smak til med salt, pepper, sukker og eddik.

3. Sett over poteter til koking.

4. Ta opp knokene fra kraften og legg dem på en rist over langpannen og stek dem på 225 °C i ca. 30 minutter til de er gylne og svoren er sprø. Bruk varmluft eller grill de siste minuttene.

Server svineknokene rykende varme med surkål, poteter, sennep og eventuelt litt av kokesjyen.

Tips: Bruk ferdig surkål og smak til med litt nellik og einerbær.I stedet for surkål kan du bruke stuede rotgrønnsaker. Lag hvit saus og tilsett en pose frossen grønnsaksblanding. Rester av knoken kan brukes til ertesuppe, betasuppe eller lapskaus.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.