Reinsdyrstek i gryte

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Reinsdyrstek finner du i frysedisken. La steken tine langsomt i kjøleskapet før tilberedning. Det tar ca. 10 timer per kilo kjøtt. Du kan tilberede stek av elg og hjort på samme måte som reinsdyrstek.

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 2 kg reinsdyrstek
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts sennepsfrø
  • 1 ts einebær
  • 2 ss smør , til steking
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk purre
  • 1 stk løk
  • 100 g sellerirot

Saus:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 7 dl viltkraft
  • 1 beger crème fraîche orginal, 35 %
  • 2 dl steinsopp
  • 5 stk einebær
  • 4 skive ekte geitost
  • 12 dl søt dessertvin , eller rødvin (kan sløyfes)
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Surr reinsdyrsteiken med hyssing hvis det ikke er gjort.
  2. Knus alle krydderne i en morter og gni steken inn med blandingen. Har du ikke morter kan du knuse frøene med en bred kniv. Laurbærbladene kan deles i to.
  3. Brun steken på alle kanter i en varm gryte. Tilsett grovdelte rotgrønnsaker. Hell på så mye vann at det så vidt dekker steken. Kok opp og legg på lokk.
  4. Sett gryten på rist på nederste rille i stekeovnen på 125 °C i 2-3 timer til kjernetemperaturen viser 60-65 °C for medium stek eller 70 °C for medium pluss. Ta ut steken og pakk den inn i folie og la den hvile i ca. 15 minutter.
  5. Sil kraften. Brun smør og mel på god varme under omrøring og spe med kraft. Tilsett crème fraîche og sopp. Koke sausen i 15 minutter. Smak til med eventuelt litt geitost, rødvin, portvin, sennep, einerbær, salt og pepper.

Server reinsdyrstek med for eksempel stekte potetbåter, brokkoli og små gulrøtter.

I stedet for fersk steinsopp kan man også bruke tørket sopp. 1 dl tørket sopp erstatter 2 dl fersk sopp.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.