Lammekjøtt kokt med dill fra Hedmark

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Dette er en gammel oppskrift fra Åsnes i Hedmark, hvor sausen ble sett på som spesielt eksklusiv.

Ingredienser

  • 1 kg lammebog
  • ca. 1 l vann
  • 1 ts salt
  • 2 bunt frisk dill
  • 2 stk persillerot

Dillsaus:

  • 1 ss margarin
  • 1 ss hvetemel
  • 712 dl kraft fra koking
  • 2 stk eggeplomme
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 12 dl finklippet frisk dill

Slik gjør du

1. Knekk bena på kjøttet og del det i passe serveringsstykker. Lammekjøtt er best, men sau kan også brukes.
2. Kok opp vann, ha i salt og legg i kjøttet, dillen og røttene. Kok det opp uten lokk og skum godt. La det koke videre under lokk ved svak varme til kjøttet slipper bena.

3. Smelt margarinet til sausen, ha i mel og spe med silt kraft, litt om gangen. Rør godt mellom hver speing. Skum av med en øse. La sausen koke i ca. 10 minutter.

4. Visp eggeplommene sammen og rør i 2-3 ss av sausen. Ta kjelen av platen og slå eggeplommene i sausen under visping. Sett kjelen på platen igjen og visp sausen til den når kokepunktet. Den skal ikke koke. Smak til med salt og sukker og ha i dill. Sausen bør lages like før servering, da den kan skille seg når den blir kald.

Serveres med sausen ved siden av kokte poteter og valgfrie grønnsaker.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.