Kokt og ovnsbakt fenalår med nykålstuing

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Dette tar tid, men er vel verd innsatsen. Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Alle slags grønnsaker passer til, men her er det valgt en nykålstuing. Nydelig sommermat.

Ingredienser

  • Ca. 112 kg fenalår
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 ss hel pepper
  • 1 stk løk i båter
  • 4 stk soltørkede tomater (kan utelates)

Nykålstuing:

  • 1 stk nykål, sommerkål
  • 6 stk grønn frisk asparges
  • 6 stk små nepe
  • 2 ss margarin
  • 1 ss olivenolje
  • 1 beger seterrømme
  • 1 dl kremfløte
  • Ca. 1 ts pepper
  • Ca. 3 ss limesaft

Slik gjør du

  1. Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen. Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.
  2. Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av  og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet. Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.
  3. Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225 „C, og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe Steketid: 20-25 minutter. 
  4. Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca. 2 cm-store stykker. Rens og del nepene i båter.
  5. Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter. 

 Server med kokte ferskpoteter.

Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.