Kokt laks med agurksalat og sandefjordsmør

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
40–60 min

Kokt laks er en rotekte norsk middagsklassiker. Retten er festmat og har blitt selve middagsbordets symbol for 17. mai i Norge. Med fiskeskivens vakre korallrøde farge blir den også en fryd for øyet der den ligger side om side med agurksalat, poteter og gyllent sandefjordsmør.

Ingredienser

  • 800 g laks i skiver
  • 2 l vann
  • 6 ss salt
  • 2 ts hel pepper

Agurksalat:

  • 1 stk agurk
  • 2 ss vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ss eddik, 7 %
  • 12 ts salt
  • 14 ts malt hvit pepper

Sandefjordsmør:

  • 200 g kaldt smør i terninger
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss hakket frisk kruspersille
  • 1 ss sitronsaft
  • 12 ts salt
  • 14 ts malt hvit pepper

  • 600 g potet

Slik gjør du

1. Sett over potetene til koking.

2. Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper. Skjær agurk med ostehøvel og legg skivene i laken.

3. Kok opp kremfløte og la den koke inn til litt under halvparten. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

4. Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i ca. 10 minutter. Det skal ikke koke. Den er ferdig når beinet lett slipper fisken.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.