Hvit saus

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Under 20 min

Mestrer du den enkle kunsten å lage hvit saus fra bunnen, mestrer du en av kokekunstens grunntilberedninger. Hvit saus heter på kokkespråket béchamel, og har en mange ulike bruksområder, fra saus til flesk og duppe og fiskeboller, til de lekreste suffleer.

Ingredienser

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • ca. 12 ts salt
  • ca. 14 ts pepper
  • eventuelt 14 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

1. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Rør godt til blandingen «slipper» kjelen.

2. Spe med halvparten av melken, og rør godt. Tilsett resten av melken og rør til du har en glatt saus.

Spe gjerne med varm melk, da er det enklere å få en jevn og fin saus.

 

3. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør om av og til. Pass på at sausen ikke blir brent. Smak til med salt, pepper og evt muskat.

 

Dette er en grunnsaus, og kan smakes til med ulike smaker, avhengig av hva den skal brukes til. Klassiske smaker er karri, sennep, ost eller hakkede urter.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.