Helkokt laks (ørret)

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Helkokt laks og ørret oser av norske tradisjoner. Passer perfekt som smakfullt og dekorativt element på koldtbordet eller på julebordet.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • ca. 212 kg laks eller ørret

Kokelake:

  • 1 stk gulrot , i terninger
  • 12 stk løk , i skiver
  • 50 g salt , per liter vann (så mye vann at fisken blir dekket)
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 ts hel hvit pepper

Til pynt:

  • 1 bunt frisk kruspersille
  • 2 stk sitron , i båter
  • 1 pk majones

Slik gjør du

1. Ta bort gjellene og vask vekk blodranden i buken.

2. Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at fisken er helt dekket med vann. Kok sakte opp.

3. Kok i 20 minutter på svak varme. Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).

4. Pynt med sitronbåter, majones og persille.

Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter i koketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.