Gravlaks med hjemmelaget sennepssaus

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Å servere egenprodusert gravlaks krever litt planlegging for fisken legges til graving 3-4 dager før den skal serveres. Men selve jobben er fort gjort, og resultatet er deilig, smakfull gravlaks som smelter på tungen! Husk at gravet ørret er minst like godt!

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 800 g laksefilet
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 1 ts malt hvit pepper
  • 1 bunt frisk dill
  • 2 ss akevitt eller konjakk

Sennepsaus:

  • 4 stk eggeplomme
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vineddik
  • 3 ss grov sennep
  • 2 ts tørr sennep
  • 212 dl rapsolje
  • 3 ss frisk dill , hakket

salt og kvernet pepper

Slik gjør du

1. Fjern alle bein på fisken, og skjær vekk bukranden. Tørk fileten godt med tørkepapir.

2. Bland sammen salt, sukker og pepper og dryss halvparten i bunnen av en passe stor form.

3. Dryss over halvparten av dillen og legg på fileten med skinnsiden opp. Dryss over resten av salt og sukkerblandingen og dillen. Drypp over akevitt eller konjakk, dekk med folie og sett kjølig og under plett press i 3-4 døgn. 

4. Vend på fileten et par ganger i døgnet.

5. Visp sammen eggeplommer, sukker, eddik og sennep til sennepssausen. Rør til sukkeret er oppløst. Spe inn olje i en tynn stråle under jevn visping. Tilsett hakket dill og smak til med salt og kvernet pepper.

Skjær gravlaksen i tynne skiver på skrå fra hodesiden. Anrett på ristet brød, pynt med salat og server sennepssausen ved siden av.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.