Gravet laks

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lag din egen gravlaks. Det er lett å få til og smaker attpåtil supergodt. Navnet gravlaks stammer fra middelalderen da fiskerne gravde ned saltet fisk i sanden for gjæring. I dag bruker vi sjeldent å gjære laksen, men bruker i stedet en såkalt tørrmarinade bestående av salt, sukker og dill.

Ingredienser

  • 1 kg laksefilet
  • 60 g salt
  • 40 g sukker
  • 1 ts malt hvit pepper
  • 1 bunt hakket frisk dill
  • 3 ss akevitt eller druebrennevin

Slik gjør du

1. Del laksefileten i to på midten. Legg filetene med skinnsiden ned i en form eller langpanne. Bland sammen sukker og salt og gni inn fisken med blandingen.

2. Strø hvit pepper og dill over fisken. Drypp over akevitt eller druebrennevin.

3. Legg den ene delen over den andre. Dekk fisken med plastfolie og sett på lett press (bruk for eksempel et par tallerkener).

4. Sett fisken kjølig (8 °C eller lavere) i 3-4 døgn, avhengig av størrelsen.

Etter gravingen:

5. Hell av laken og tørk fisken lett med kjøkkenpapir.

Du får de peneste skivene ved å skjære fisken i tynne skiver på skrå mot “hodesiden” av fileten.

Tips:

• Gravlaks med sennepssaus, stuede poteter eller kokte nypoteter smaker supergodt.

• Gravlaks holder seg godt i 4-5 dager, forutsatt lagring ved kjøleskaptemperatur. Skal den oppbevares lenger bør den fryses. I fryseren holder den i ca. 3 måneder, forutsatt tett emballasje.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.