Frikassé med kylling eller høns

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Enten du bruker kylling eller høns er frikassé velsmakende mat som vekker nostalgiske følelser hos mange. Når du først er i gang med å koke høns, kan du like godt koke to eller flere. Da får du masse god kraft, og deilig, mørt kjøtt til frikasseen.

Ingredienser

  • 1 stk kylling (ca. 1500 g) , evt. 2 stk høns eller mer
  • 2 ts salt
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts hel hvit pepper
  • 2 stk løk (én i kraften)
  • 1 stk purre (det grønne i kraften)
  • 2 stk persillerot eller sellerirot i biter
  • 4 stk gulrot
  • 50 g sukkererter
  • 5 ss smør eller fett fra kokt hønsekraft
  • 5 ss hvetemel
  • 1 l kyllingkraft , evt. hønsekraft
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • ca. 1 dl matfløte (kan sløyfes)
  • eventuelt 1 stk hønsebuljongterning
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

salt og pepper

  • ca. 12 dl matfløte (kan sløyfes)

eventulet 1-2 terninger hønsebuljong

Slik gjør du

1. Legg kylling eller høns i en kjele sammen med salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og persille- eller sellerirot. Hell på kokende vann til det så vidt dekker. Kok opp, senk varmen og la kylling/høns trekke under lokk. Fjern urenheter som samler seg på toppen etter hvert med en liten øse.

Kylling trenger ca. 1 times koketid og høns trenger ca. 2 timers koketid. Kylling/høns er ferdigkokt når lårbenet lett kan løsnes fra skroget.

2. Ta det ferdig kokte kjøttet opp av kraften med en hullsleiv. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.

3. Skjær resten av grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 5 minutter. Ta grønnsakene ut av kraften.

4. Smelt smør i en kasserolle. Rør inn mel og spe med varm kraft under omrøring, til en halvtykk saus. La sausen koke litt, og smak den til med salt, pepper og fløte. Synes du smaken er litt tam, kan du tilsette buljong.

5. Fjern skinn og bein fra det kokte kjøttet og skjær det i passe biter. Legg det i sausen sammen med grønnsakene. La alt bli gjennomvarmt. Dryss over raust med hakket persille og server med kokte poteter.

Server gjerne frikasseen i dype tallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.

Istedenfor hel kylling kan du bruke kyllinglår. De tåler mer varmebehandling og «trøkk» enn kyllingfilet.

 

Det er ganske lite kjøtt på høns, og de trenger lang koketid. Til gjengjeld er høns svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Kok gjerne to eller flere på en gang, så får du masse god kraft! De kan eventuelt legges frosne i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Fettet som danner seg på toppen kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus.
 
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.