Fastelavnsboller med eggekrem

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Fastelavensboller serveres tradisjonelt på fastelavnssøndag. Denne varianten er fylt med eggekrem.

Ingredienser

  • 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 34 ts malt kardemomme
  • 100 g smør
  • 3 dl melk
  • 1 stk egg
  • 50 g gjær

Eggekrem:

  • 12 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 2 dl melk
  • 3 stk eggeplomme
  • 112 ss sukker
  • 34 ss maisstivelse (maizena)

  • 12 stk egg til pensling

Slik gjør du

1. Smelt smøret, tilsett melken og varm det til det er lunkent. Rør ut gjæren i melkeblandingen. Visp i egg og sukker og tilsett melet med kardemomme. La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse i 1/2 - 3/4 time.

 2. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene til eggekremen. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

 3. Trill deigen til boller. Lag en fordypning i hver. Legg i litt eggekrem. Trekk deigen over fyllet og legg bollene med skjøten ned mot platen. Etterhev dem godt.

 4. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem midt i stekeovnen ved 225 °C i 12-15 minutter.

Bollekake: Følg fremgangsmåten til og med punkt 3, men legg i stedet bollene med litt mellomrom i en rund, smurt form. Etterhev og pensle bollene med sammenpisket egg. Stek bollekaken ved 200 °C i 20-30 minutter. Server kaken hel.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.