Elgstek i leirgryte

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Elgkjøtt inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus.

Ingredienser

  • 112 kg elgstek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket oregano
  • 2 ss smør
  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot

Viltsaus:

  • ca. 4 dl kraft fra steken
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 dl seterrømme eller kremfløte
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 1 ss rognebærgelé

Slik gjør du

1. Legg leirgryta i vann et par timer. Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.

 2. Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2-3 timer til steketermometeret viser 65 °C . Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C.

 3. Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften.

 4. Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft, og visp inn rømme. La sausen koke noen minutter. Smak til med krydder og gelé.

 Server elgstek med kokte grønnsaker eller en salat og poteter.

Bruk denne oppskriften også for hjortestek i leirgryte.
Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.