Ungarsk gulasj

Informasjon om oppskriften

Gulasj er en av nasjonalrettene i Ungarn, og et symbol på landet. Det finnes mange ulike varianter av retten, og man kan bruke ulike typer kjøtt.  Den vi kjenner best er laget med storfekjøtt, paprika, tomat og krydder. Dette er en kraftig gryterett med masse smak, perfekt til kalde høstkvelder.

Mer informasjon om oppskriften

Beskrivelse

Du trenger: Flatbiff av storfe, løk, hvitløk, tomatpuré, potet, paprika, purre, buljongterninger, vann, paprikapulver, tørket oregano, olje, salt og pepper. 

Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet i terninger, ca. 3 x 3 cm. Kutt løk og hvitløk i biter.  

2. Kutt potet i terninger, paprika i biter og purre i ringer.

Legg eventuelt potetterningene i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir misfarget.

3. Brun kjøttet i en gryte med olje. Ha i løk og hvitløk, og surr til løken har blitt blank. Rør inn tomatpuré. 

4. Tilsett potet, paprika, purre og buljongterninger utrørt i vann. La det koke 20 - 30 minutter. Smak til med krydder.

Tilsett litt chili hvis du ønsker en sterkere smak på suppen. Har du gjester kan du sette tørket, knust chili på bordet, slik at gjestene kan krydre selv.

En tykk, kraftig og smakfull suppe klar til servering. Sett gjerne gryten rett på bordet eller server i suppetallerkener. 

 

Ordet gulasj, eller «gulyas» betyr opprinnelig gjeter, og retten påstås å ha sine røtter blant gjeterne som siden middelalderen har fulgt husdyrflokkene over de ungarske slettene til dyremarkeder i Budapest, Venezia, Nürnberg og Wien. Før de lange vandringene ble kjøttet krydret og kokt, og deretter lagt til tørk i den sterke solen. Når det var helt tørt, ble det pakket i poser av sauemager. Slik laget de en av de første utgavene av tørket turmat, som ble til et ferdig måltid når de helte varmt vann i posen.