Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Gyros

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g svinenakke , ytrefilet av svin, storfe, flatbiff av lam eller sau, eventuelt rester av lammestek

Marinade:

  • 1 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 0,5 ts tørket oregano
  • 0,5 ts tørket rosmarin
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 dl olivenolje

Til servering

  • 200 g pommes frites
  • 4 stk. pitabrød
  • 0,5 stk. agurk , eventuelt tomat
  • 1 stk. rødløk i ringer
  • 0,5 stk. sitron
  • 4 ss tzatziki
  • 50 g fetaost (kan sløyfes)
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (15)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Greske ferieminner friskes opp med hjemmelaget gyros. Mariner strimler av svin, lam, kylling eller storfe. Fyll deretter stekt kjøtt i pitabrød sammen med rødløk, tzatziki, fetaost og pommes frites. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
  • 500 g svinenakke , ytrefilet av svin, storfe, flatbiff av lam eller sau, eventuelt rester av lammestek

Marinade:

  • 1 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 0,5 ts tørket oregano
  • 0,5 ts tørket rosmarin
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 dl olivenolje

Til servering

  • 200 g pommes frites
  • 4 stk. pitabrød
  • 0,5 stk. agurk , eventuelt tomat
  • 1 stk. rødløk i ringer
  • 0,5 stk. sitron
  • 4 ss tzatziki
  • 50 g fetaost (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i strimler og sett det til side.

 

Det er vanligst å bruke svin eller kylling i gyros. Bruk gjerne et kjøttstykke med litt fett som for eksemepl svinenakke eller nakkekotelletter som du skjærer bort beina fra. Du kan også bruke ytrefilet av svin om du vil ha magrere kjøtt. Lårfilet av kylling har også mer fett enn kyllingfilet. I lammesesongen kan du bruke flatbiff av lam eller rester av lammestek. 

  1. Hakk løk og hvitløk, og ha det i en hurtigmikser (eller bruk stavmikser) sammen med oregano og rosmarin. Tilsett halvparten av oljen og kjør det til en jevn masse. 
  2. Varm en stekepanne med resten av oljen og brun kjøttet godt. Hell over løkmarinaden, senk varmen og la alt småsurre til kjøttet er helt mørt og all væske har fordampet, ca. 35-40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skal du bruke rester av lammestek: Varm en stekepanne, ha i løkmarinaden, og la alt småsurre på middels varme i ca. 5 minutter. Ha i strimler av lammestek og fres videre til alt er gjennomvarmt og væsken har fordampet, 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

  1. Lag pommes frites etter anvisning på posen.
  2. Varm pitabrødene etter anvisning på pakken.
  3. Press sitron over rødløkringene og bland med fingrene. La stå en stund, til løken blir myk. 
  4. Fordel tzatziki på pitabrødene. Legg på agurkskiver, løk, kjøtt, pommes frites, og eventuelt fetaost. Rull pitabrødet sammen som et kremmerhus, gjerne med papir rundt.

Gyros

Visste du at: Reglene for bruk av antibiotika til norske dyr er veldig restriktive og som resultat har vi faktisk lavest antibiotika bruk i hele Europa. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Episode 24 - Feriefavoritter fra Middelhavet

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 18.04.2024 14:58:38