Ovnsbakt asparges med spekeskinkesmør

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Ferske, sprø asparges hører våren til! Bak dem på høy temperatur i stekeovnen, og la en klatt deilig urtesmør med spekeskinke gi ekstra smak. Resten av smøret holder seg fint i kjøleskap i flere uker.

Ingredienser

  • 20 stk grønn frisk asparges
  • 2 ss olivenolje
  • 12 ts salt

Spekeskinkesmør:

  • 150 g smør
  • 30 g spekeskinke eller fenalår
  • saft og finrevet skall av 12 stk sitron
  • 1 ss finhakket frisk timian
  • 14 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. La smøret ligge på kjøkkenbenken en stund, slik at det blir mykt. 
  2. Bruk en skarp kniv og finhakk spekeskinken.
  3. Rør sammen spekeskinke, smør, sitronsaft og -skall og finhakket timian. Smak til med pepper. Sett til side.
  4. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  5. Stell asparges ved å brekke av og eventulet skrelle den nederste delen. Det er ikke nødvendig å skrelle hele aspargesen.
  6. Legg bakepapir i en langpanne og spre asparges ut over papiret. Drypp over olivenolje og krydre med salt.
  7. Sett langpannen midt i stekeovnen og stek aspargesen i 4-5 minutter, til de begynner å få litt farge, men fortsatt er spenstige og sprø.
  8. Flytt aspargesen over på et serveringsfat og server med en gang med en raus klatt spekeskinkesmør på toppen.
Bytt ut spekeskinke med finhakket fenalår, spekepølse eller tørket reinkjøtt og varier urtene til du finner ditt favorittsmør!

 

Smøret smaker også nydelig på en skive godt brød, i bakt potet, på nykokt sommerkål, på varm pasta eller som basis for saus (fres mel i smøret, spe med kraft og tilsett litt fløte). Du kan lage smøret i god tid før du skal bruke det, og kan også godt fryses. Form smøret til en pølse og rull det i plastfolie eller matpapir. La det bli temperert før det skal brukes, så kommer smakene tydeligere fram.

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.