Kalkunsatay

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Hvem liker ikke kosemat med asiatiske smaker? Saftig, marinert kalkun på spyd servert med en smakfull peanøttsaus og mettende mathavre. Ja, takk!  

Ingredienser

  • 600 g kalkunfilet
  • 2 ss olje
  • 1 ss brunt sukker
  • 12 ts malt koriander
  • 12 ts salt

Peanøttsaus:

  • 1 stk rød chili
  • 2 stilker sitrongress
  • 1 båt hvitløk
  • 1 stk sjalottløk
  • 14 ts gurkemeie
  • 14 ts korianderfrø
  • 14 ts malt spisskummen
  • 1 ss olje til steking
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 ts sukker
  • 100 g finhakkede peanøtter
  • 12 dl tamarindvann
  • 5 ss fiskesaus (asiatisk)
  • 12 ts salt

Mathavre:

  • 3 dl matkorn
  • ca. 6 dl vann til koking
  • 12 ts salt
  • 1 stk finsnittet vårløk
  • 1 stk finhakket rød chili
  • 1 båt revet hvitløk
  • 3 ss finhakket frisk koriander
  • saft av 14 stk lime
  • 1 ss olje
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

Slik gjør du

1. Skjær kalkunfilet i terninger (3 x 3 cm).  Bland sammen olje, brunt sukker, malt koriander og salt i en bolle. Ha kalkunterningene i bollen og rør rundt. Mariner kjøttet i minst 30 minutter.

2. Lag peanøttsaus. Mos chili, sitrongress, hvitløk, sjalottløk, gurkemeie, korianderfrø og spisskummen i en morter eller kjør det sammen i en food-prosessor.

3. Fres blandingen i en liten kjele med litt olje, 2 minutter. Hell på kokosmelk og ha i sukker, peanøtter, tamarindvann og fiskesaus.

Tamarind fås kjøpt i butikker med et godt utvalg av asiatiske matvarer. Det selges oftest i blokker. Skjær av en liten bit og løs den opp i litt vann, da får du tamarindvann til dressingen. Blokken holder seg lenge i kjøleskapet. Alternativt kan du bruke tamarindpaste som blandes ut med litt vann.

4. La sausen småkoke til den tykner, ca. 30 minutter. Kjør sausen med en stavmikser hvis du ønsker en jevnere saus. Smak til med salt.

5. Kok mathavre i en kjele med lettsaltet vann, 10-12 minutter. Trekk kjelen av platen, og vend inn vårløk, chili, hvitløk, koriander, limesaft, olje, salt og pepper.

Byggkorn,mathavre, matbygg, perlehvete og perlespelt er noen typer matkorn du kan kjøpe i de fleste dagligvareforetninger.

6. Tre kjøttet på spyd, og grill kalkunspydene på middels varme i 5-6 minutter. Spydene kan også stekes i panne eller stekeovn.

Server kalkunsatay med mathavre og deilig peanøttsaus. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.