Urtestekt kalkunbryst

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Helstekt kalkunfilet er nydelig mat til jul, nyttår og andre fester. Skjær den stekte kalkunfileten i pene skiver og server den med deilig, hjemmelaget rødkål.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk kalkunfilet, ca. 1500 g (med skinn)
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 ss smeltet smør
  • 1 ss hakket frisk rosmarin
  • 1 ss hakket frisk timian
  • 1 ss hakket frisk estragon
  • 1 ss hakket frisk kruspersille

Saus:

  • Ca. 1 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) eller hønsebuljong
  • 1 dl sherry
  • 5 ss hvetemel
  • 3 dl kremfløte eller matfløte
  • Ca. 4 dråper sukkerkulør (til fin farge)
  • 1 ss dijonsennep
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Rødkål:

  • 2 stk rødkål
  • 2 stk syrlig eple
  • 1 ss smør
  • 2 dl vann
  • presset saft av 1 stk appelsin
  • 1 ts sukker
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 4 stk tørkede fiken i små biter

Slik gjør du

  1. Krydre kalkunbrystet med salt og pepper, og brun det på alle sider i en varm stekepanne med smør.
  2. Løft kalkunbrystet over i en ildfast form eller langpanne. Dryss over hakkede urter og klapp dem litt inn og. Stek i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter eller til steketermometeret viser 68 °C. La kalkunbrystet hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp.
  3. Kok opp kraft / hønsebuljong sammen med sherry i en kjele. Rist hvetemel og vann til en meljevningen, og spe i sausen under omrøring. Kok sausen i ca. 10 minutter, ha i fløte, og kok ytterligere noen minutter. Juster fargen med litt sukkerkulør og smak til med sennep, salt og pepper.
  4. Skjær kål i tynne strimler, eple i mindre biter. Fres kål og eple lett i smør, hell på vann og appelsinsaft. Kok til kålen er mør. Smak til med sukker, salt og pepper, og bland inn biter av fiken.
  5. Pynt fatet med friske fikener og appelsinbåter.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.