Tjelknøl

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Denne retten stammer fra de svenske skoger, og har kommet over grensa sammen med elgen. Tilberedningsmåten er spesiell, og krever at elgkjøttet er dypfryst.

Ingredienser

  • 112 kg dypfryst elgstek

Krydderlake:

  • 1 l vann
  • 1 dl salt
  • 2 ts sukker
  • 1 ts grovmalt pepper
  • 1 stk laurbærblad
  • 12 stk knuste einebær

Slik gjør du

  1. Legg den frosne elgsteken i en ildfast form. Sett den i ovnen på 90 °C.
  2. Ta ut steken etter 5-6 timer og sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. La den stå til steketermometeret viser 65 °C. Da er steken medium stekt. Dersom du ønsker den gjennomstekt, stek til steketermometeret viser 70 °C. Dette tar ca. 12 timer, avhengig av stekens fasong.
  3. Lag krydderlake ved å koke opp vann, ha i krydder og salt. Rør om til saltet har løst seg opp. Hell laken i en dobbel plastpose og legg den varme steken i. Knyt igjen. Legg til avkjøling.
  4. Ta ut steken etter 5-6 timer og skjær den i tynne skiver.

Server for eksempel med puré av gulrot og erter, kokte poteter og flatbrød. Tyttebærsyltetøy eller solbærrømme hører også med. Tjelknøl er dessuten godt til pålegg eller på et koldtbord.

Du kan bruke denne oppskriften for hjortestek også.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.