Tarte tatin med sjalottløk

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Tarte tatin lages egentlig med epler, men det er ingenting i veien for å bruke løk i denne deilige paien isteden. Den egner seg utmerket som selvstendig rett sammen med en frisk salat, eller som tilbehør til en av julens tradisjonelle retter.

Ingredienser

  • 450 g sjalottløk
  • 3 ss sukker , gjerne rørsukker
  • 1 ss smør
  • 4 kvister frisk timian
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 12 ts pepper
  • 12 ts salt
  • 1 ss hvetemel
  • 1 pk butterdeig

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 200 °C.
  2. Rens sjalottløkene og del dem i to på tvers. Sett løken til side. 
  3. Hell sukker i en ildsfast form (ca. 22 cm) – gjerne en stekepanne eller metallform – og smelt det til karamell. Ta formen av varmen og rør inn smøret. Tilsett timian, svart pepper og balsamico. Vær forsiktig, det vil sprute!
  4. Legg sjalottløkene tett i tett i formen med snittflaten ned.
  5. Dryss benken med litt hvetemel og legg butterdeigplatene slik at de overlapper hverandre. Kjevle dem lett ut, slik at du får et stykke deig som er ca 2 cm større enn formen. Legg deigen på toppen og klem den forsiktig ned over løken. Plasser formen midt i ovnen og stek i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått fin, gyllen farge.
  6. Ta formen ut av ovnen og la den hvile et par minutter før du hvelver den over på et fat eller en skjærefjøl. Skjær i snipper som tilbehør til lam eller viltkjøtt, eller som en selvstendig rett med salat av ruccula og fetaost ved siden av.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.