Risotto

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Risotto er originalt ikke et fullverdig måltid, men en forrett som skal sørge for karbohydrater. Dette er forklaringen på at risotto ofte ikke er tilsatt kjøtt eller fisk, og oftest serveres i begrensede mengder.

Ingredienser

  • 300 g arborioris (risottoris) eller carnaroliris
  • 4 dl hvitvin
  • 8 dl varm kjøttkraft eller buljong
  • 20 g smør
  • 50 g finrevet parmesan
Vis næringsinnhold
Energi
419kcal
Fett
8.5g
Protein
10.8g
Karbohydrater
63g
Jern
2.2mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Varm en tykkbunnet kjele og ha i risen. Varm risen mens du rører, til du ikke lenger klarer å ta på den med hånden.
  2. Hell i vinen, rør om og kok til all vin er absorbert. Rør godt hele tiden. Risotto må aldri koke tørr.
  3. Hell en øse av den glovarme kraften/buljongen i gryten. Rør godt om ofte. Når all kraften/buljongen er absorbert helles neste øse i, osv.
  4. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden.
  5. Rør inn kaldt smør og parmesan når risottoen har fått perfekt konsistens. Server straks.

Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende, og skal gli lett utover tallerkenen. Risen skal gi litt tyggemotstand.

 

Normalt serveres risotto som en egen rett (primi piatti) i Italia. Enhver kokk eller husmor i Italia har sin egen måte å lage risotto på, da gjerne med noe godt over eller blandet inn i risottoen, for eksempel. sopp eller asparges.

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.