Ribbe med italienske smaker

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Hvorfor ikke la den tradisjonelle ribba få selskap av noen velkjente middelhavs-smaker? Både pesto, tomat og oliven er ypperlig tilbehør ribba. Ribba kan serveres som en tapasrett, slik det gjøres på tradisjonelt vis.

Ingredienser

  • 2 kg ribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 2 dl vann

Pesto:

  • 1 bunt frisk basilikum
  • 2 ss pinjekjerner
  • 3 båt hvitløk
  • 1 dl oliven
  • 50 g revet parmesan
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Tilbehør:

  • 20 stk cherrytomat
  • 300 g oliven

Slik gjør du

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
  2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
  3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
    Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.
  5. Bland sammen basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en food-prosessor, morter eller med en stavmikser. Tilsett olje i en tynn stråle under kjøring. Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper
  6. Del tomater i to på midten.

Server skiver av stekt ribbe med oliven, tomater og pesto. En god salat smaker også godt til ribba.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.