Portvinsgravet lammefilet fra Nordland

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Denne oppskriften finnes i bestemors håndskrevne kokebok. Da ble den servert med flatbrød og rømme. Fileten ble da lagt i kjelleren under modningen, det var ikke mange kjøleskap å oppdrive i de dager. Lofoten har som kjent hatt nære relasjoner til kontinentet i forbindelse med eksport av tørrfisk og saltfisk, og det har derfor vært tilgang på litt "edlere" ingredienser, som en jo godt kan kalle portvin for. Men uansett stammer oppskriften fra begynnelsen av forrige århundre. Det er ikke usannsynlig at dette er en enda eldre oppskrift.

Ingredienser

  • Ca. 350 g ytrefilet av lam
  • 12 dl sukker
  • 1 dl salt
  • 12 dl portvin

Slik gjør du

  1. Bland salt, sukker og portvin. Legg fileten i blandingen, og la det modnes i to døgn i kjøleskap.
  2. Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne fine skiver.

Server den gravede lammefileten med flatbrød og rømme, eller på salat med ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper. Ristet brød og smør er godt til.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.