Østens køfte

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Köfte finnes i et utall varianter verden rundt, fra India til Balkan. Det finnes også en variant i Sverige. Svenske köttbullar er omtrent det samme som köfte. Ser man på mattradisjoner ulike steder i verden finner man ut at det ofte er mange retter man kan kjenne igjen, bare med en litt annen vri.

Ingredienser

  • 250 g kjøttdeig
  • 250 g kjøttdeig av lam
  • 4 skive gamle brød
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss hakket bladpersille eller koriander
  • 2 ss hakket frisk mynte
  • 2 stk egg
  • 2 ss potetmel
  • 2 stk løk
  • 4 stk hakket rød paprika , gjerne i forskjellige farger
  • 2 ss olje
  • 12 dl vann
  • 500 g okra
  • 3 ss paprikapasta, aiyvar
  • 5 dl lammekraft

Myntesaus:

  • 5 ss frisk mynte
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 dl vann

Slik gjør du

  1. Legg brødet i bløt i ca. 15 minutter. Press ut vannet og bland det i kjøttdeigen. Tilsett salt og pepper. Ha i finhakket krydder, egg og potetmel. Form deigen til avlange boller og brun dem i stekepannen.
  2. Fres løken til den er gyllen og legg den i en kjele. Fres paprika i litt olje og tilsett litt vann, slik at det fossdamper. Etter steking legges paprikaen over i kjelen sammen med løken. Legg så kjøttbollene på grønnsakssengen.
  3. Rens okra. Pass på at den ikke kommer i kontakt med vann for da vil den bli slimete når den varmebehandles. Stek okraen ved sterk varme til de blir gyldne på kantene. Legg de deretter over kjøttbollene og hell over kraften/vannet. La retten stå å trekke i 25- ­30 minutter.
  4. Kok opp eddik, vann og sukker til en lake. Finhakk fersk peppermynte eller knus tørket mynte. Tilsett mynte i laken og rist den godt. La blandingen stå natten over. 

 

Serveres med bulgur eller couscous.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.