Lammestek med ansjospesto

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Ansjos og lam? Ja, det er to smaker som kler hverandre godt! Ansjosen tilfører sødme, salt og krydder til lammesteken og gir den en helt spesiell smak og aroma.  

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg
  • ca. 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 stilk frisk rosmarin

Ansjospesto:

  • 75 g ansjosfileter
  • 6 båt grovhakket hvitløk
  • 6 ss olivenolje

Fløtegratinerte poteter:

  • 12 stk potet
  • 1 stk løk
  • 1 ss smør
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 4 dl matfløte
  • 1 dl revet hvitost

Slik gjør du

Slik gjør du:

 

  1. Sett ovnen på 125 °C. Lag ansjospesto først. La laken renne av og tørk ansjos i et papirhåndkle. Ha ansjos og hvitløk i en blender, spe dråpevis med olivenolje til blandingen er passe tykk.
  2. Krydre lammelåret med salt og pepper. Avpass saltmengden etter smaken på pestoen. Gni steken inn med ansjospesto. Lag små snitt i kjøttet med en spiss kniv, og stikk inn rosmarinstilkene. 
  3. Stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av steken, og sett den i ovn på 125 °C i ca. 3 timer. Når termometeret viser 65-70 °C er kjøttet rosa, og ved 76 °C er det gjennomstekt.
  4. Skrell poteter og løk, og skjær dem i skiver. Ha poter, løk og fløte i en kjele og kok til de er møre, ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og ha blandingen over i en ildfast form. Dryss over revet ost.
  5. Ta steken ut av ovnen, og la den hvile i 15-20 minutter før oppskjæring.
  6. Gratiner potetene i ovn på 225 °C i 10-15 minutter til osten har smeltet og fått en gyllen farge.

 

Server gjerne med en frisk salat.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.