Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammesadel med bønnegryte

Lammesadel med bønnegryte

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. lammesadel à ca 1.5 kg
  • 100 g smør
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 0,5 stk. appelsin
  • 4 kvister frisk timian
  • 3 kvister frisk rosmarin

Bønnegryte:

  • 200 g hvite bønner (tørre)
  • 2 stk. rødløk i skiver
  • 6 stk. tomat i skiver
  • 3 båter grovhakkede hvitløk
  • 3 stk. laurbærblad
  • 4 kvister frisk rosmarin eller 2 ts tørket
  • 1 dl olivenolje
  • 1 dl hvitvin eller eplejuice
  • 3 dl kyllingbuljong (utblandet)
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skal du trå til med en imponerende gjestemiddag, er helstekt lammesadel et ypperlig valg. Sammen med en herlig greskinspirert bønnegryte er dette smakfull gjestemat av ypperste sort.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. lammesadel à ca 1.5 kg
  • 100 g smør
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 0,5 stk. appelsin
  • 4 kvister frisk timian
  • 3 kvister frisk rosmarin

Bønnegryte:

  • 200 g hvite bønner (tørre)
  • 2 stk. rødløk i skiver
  • 6 stk. tomat i skiver
  • 3 båter grovhakkede hvitløk
  • 3 stk. laurbærblad
  • 4 kvister frisk rosmarin eller 2 ts tørket
  • 1 dl olivenolje
  • 1 dl hvitvin eller eplejuice
  • 3 dl kyllingbuljong (utblandet)
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Slik gjør du

1. Bløtlegg bønnene i godt med kaldt vann over natten. 

2. Forvarm ovnen til 175 °C. Hell bønnene i en ildfast form (gjerne med lokk). Legg over skiver av rødløk og tomat og dryss over hvitløk. Dryss over laurbærblad, rosmarin, salt og pepper og hell over olivenolje, hvitvin og buljong.

3. Sett på lokk eller dekk formen med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen og bak i ca. 3 timer. Fjern lokket eller aluminiumsfolien de siste 20 minuttene. Smak til med salt og pepper.

4. Bruk en skarp kniv og skjær ca. 1 cm ned langs begge sidene av ryggbeinet på lammesadelen. Skjær også noen snitt i fettet over kjøttet på begge sider av ryggbeinet (ytrefiletenes fettkappe).

5. Legg sadelen i en langpanne eller stor ildfast form og gni oversiden av lammesadelen godt inn med salt og pepper. 

6. Rør sammen romtemperert smør og hvitløk, og bre blandingen jevnt over hele oversiden på lammesadelen. Legg på timian og rosmarin. 

7. Stikk inn et steketermometer i en av ytrefiletene (se til at termometeret ikke treffer ben) og sett sadelen inn i ovnen. Legg den halve appelsinen ved siden av sadelen. Når steketermometeret viser 60-65 °C er kjøttet medium stekt. Ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt. 

Appelsinen tilfører god smak bare ved å være tilstede i ovnen under steking. For å få mer appelsinsmak kan du presse appelsinsaft over kjøttet ved servering.
Steketiden på lammesadel varierer etter størrelse, men en normalt stor lammesadel vil være ferdig etter ca. 1 times steking ved 175 °C. Vent med å sette lammesadelen i ovnen til det gjenstår 1 time på steketiden på bønnegryten. Både bønnegryten og lammesadelen har godt av å hvile i noen minutter før det skal spises.

8. Legg den ferdigstekte sadelen over på en skjærefjøl. Bruk en skarp kniv og skjær ut ytrefiletene av sadelen. Bruke lange snitt ned på hver side av ryggbeinet og under hver filet. Husk at det på sadelens underside finnes to lekre og smakfulle indrefileter. 


Server lammesadelen med den varme bønnegryta og press gjerne litt appelsinsaft over kjøttet ved servering.    

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 19.04.2024 17:49:25