Krydret kalkunfilet

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Helstekt kalkunfilet er genialt når man skal lage mat til mange. Den milde kjøttsmaken i kalkunfilet tåler godt å bli utfordret med ulike krydder. Fennikel- og korianderfrø løfter kalkunkjøttet til nye høyder. Du kan med fordel gni kjøttet inn med krydderblandingen flere timer før det skal stekes, slik at smakene får utvikle seg godt.  

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 1 stk kalkunfilet, ca. 750 g
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts blandet hel pepper
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør eller olje til steking
  • 8 stk stor potet

Brokkolipuré:

  • 500 g brokkoli i små buketter
  • 250 g frosne erter
  • 2 ss smør
  • 3 ss crème fraîche orginal, 35 %
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper

salt og kvernet pepper

Rødkålkompott:

  • 12 stk rødkål
  • 1 stk eple
  • saft og skall av 1 stk appelsin
  • 2 ss ripsgelé

Rødvinsaus:

  • 3 dl rødvin
  • 5 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 ts solbærgelé evt. solbærsaft el. -marmelade
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør

Slik gjør du

  1. Rist krydderne i en tørr panne og knus dem grovt.
  2. Brun fileten på alle kanter og dryss over krydderet. Eller ha krydderet på et papir og rull fileten over.
  3. Legg fileten over i en ildfast form og stek videre i ovn ved 180 °C til steketermometeret viser 68 °C (ca. 50 minutter).
  4. Skrell potetene og skjær dem i store firkanter. Brun potetfirkantene på alle sider i en panne med olje, sett dem over på et stekebrett. Potetavskjær kan du lage potetmos av.
  5. Ta ut kalkunfileten, dekk den med folie og la den hvile. Skru temperaturer på stekeovnen opp til 200 °C. Sett inn brettet med poteter. Stek de i ca. 30 minutter.
  6. Snitt rødkålen fint og riv eple grovt. Ha i resten av ingrediensene og kok kålen mør. Ta ut kanelstangen og smak til med sukker.
  7. Kok vinen inn til det halve og tilsett buljong. Kok dette igjen inn til det halve. Tilsett solbærgelé, -marmelade eller saft, og smak til med salt og kvernet pepper. Tilsett kaldt smør rett før servering.
  8. Kok brokkoli i lettsaltet vann og tilsett erter mot slutten av koketiden. Hell fra vannet og kjør grønnsakene glatt i en hurtigmikser. Tilsett smør og crème fraîche og smak til med salt og pepper. 

 

Server kalkunfilet i pene skiver på stekt potet, brokkoli/ertepuré, rødkålkompott, stekt sopp, løk og rødvinsaus.

 

Tips: Rødkålkompotten kan gjeren lages ferdig dagen i forveien.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.