Klassisk skinkestek med cidersaus

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Den gode gamle klassikeren de aller fleste av oss kjenner. Server med kokte poteter og cidersaus, og du har et godt festmåltid.

Ingredienser

  • 2 kg skinkestek uten ben med svor
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 712 dl vann
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk løk

  • 16 stk potet

Cidersaus:

  • 1 stk løk
  • 2 stk purre
  • 6 dl eplecider
  • ca. 1 l kjøttkraft fra steken
  • 2 ts revet frisk ingefær
  • 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 1 ss sitronsaft
  • 12 ts sukker

Slik gjør du

1. Rut svoren. Skjær godt ned i fettet, men ikke i kjøttet. Gni steken inn med salt og pepper, gjerne dagen i forveien.

Syns du det er vanskelig å rute svoren, kan steken dampes først og rutes etter damping.

2. Del gulrot i grove biter, løk i båter og legg dem i en form sammen med steken. Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann (dette blir kraft til sausen). Dekk formen med aluminiumfolie.

3. Forvarm stekeovn til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter til svoren begynner å sprike.

4. Fjern folien og skru ned temperaturen til 175 °C. Stikk et steketermometer inn i  steken og stek videre til steketermometeret viser 68 °C for medium stekt eller 74 °C for gjennomstekt. Du kan eventuelt bruke grillen de siste minuttene, for å få sprø svor. Sil kraften og spar den til sausen. La steken hvile i 15-20 minutter.

5. Sett over potet til koking.

6. Finhakk løk og purre og fres det i en tørr panne et par minutter. Hell på cider og la det koke godt inn. Spe med kraft og la sausen koke inn til ca. halvparten. Jevn sausen med maizena utrørt i litt kaldt vann. Smak til med ingefær, sitronsaft og ørlite sukker.

Server skinkesteken med cidersaus og kokte poteter.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.