Kalkun til Thanksgiving

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Helstekt kalkun hører med til Thanksgiving. Servert med bakt gresskar og aspargesbønner er dette en skikkelig festmiddag!

Ingredienser

  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 50 g smør
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 3 dl vann

Bakt gresskar:

  • 1 stk butternut- gresskar i skiver, eller hokkaido
  • 2 ss olivenolje
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 3 ss grovhakket bladpersille
  • frø av 1 stk granateple

Aspargesbønner:

  • 2 pakker aspargesbønner (à 200 g)
  • 2 ss olivenolje
  • 6 fedd finhakket hvitløk
  • 1 stk sjalottløk
  • 12 ss chilipulver hot explotion
  • 12 ts flaksalt
  • saft og skall av 12 stk sitron

Slik gjør du

Tin kalkun i kjøleskap eller et annet kjølig sted i 2-3 døgn.


1. Forvarm stekeovn til 180 °C. Ta ut innmatposen av kalkunen.

Av innmatposen kan du lage kraft som blir god basis for saus. Kraften kan også fryses.


2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.


3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.


4. Hell på varmt vann og sett kalkunen inn i stekeovn. Beregn ca. 30 minutter pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen hvert 30 minutt. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

5. Del gresskar i to og skrap ut frø med en skje. Skjær gresskar i skiver og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over olivenolje, krydre med salt og pepper. Sett stekebrettet i ovn med kalkunen når det er ca. 20 minutter igjen av steketiden. Skru opp temperaturen til 180 °C når du tar kalkunen ut av ovnen, og bak gresskaret til skivene er møre, 20-25 minutter.


6. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den lett inn i aluminiumfolie. se til at dampen kommer ut slik at skinnet holder seg sprøtt og godt.

7. Ha aspargesbønner i en stor kjele med kokende lettsaltet vann. Kok til de er så vidt møre og har fått en fin grønn farge, ca. 2 minutter. Avkjøl aspargesbønner raskt i iskaldt vann, da beholder de den fine fargen. Fres hvitløk, sjalottløk og chilikrydder i en stekepanne med litt olje til løken er mør. Ha i aspargesbønner og vend godt. Smak til med sitronsaft og -skall, salt og pepper.

Anrett bakt gresskar på et serveringsfat med kalkunen. Dryss over granateplefrø og grovhakket bladpersille. Server med aspargesbønner. En god brødstuffing, tranebærsaus eller fløtesaus smaker også kjempegodt til.  

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.