Hjemmelaget majones

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Under 20 min

Eggeplommen har evne til å emulgere - eller finfordele fett. Dette utnytter vi når vi lager majones fra bunnen av. Men vær forsiktig når du du sper med oljen, så ikke majonesen skiller seg.

Ingredienser

  • 4 stk eggeplomme
  • 12 ts salt
  • 1 ss vineddik , evt. sitronsaft
  • 12 ts tørr sennep
  • 14 ts malt hvit pepper
  • maks 2 dl solsikkeolje eller maisolje

Slik gjør du

Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.

1. Rør eggeplommene med salt til de er lyse og tykke. Ha i krydder og halvparten av eddiken (sitronsaften).

2. Spe litt etter litt med olje under omrøring. Forsiktig speing til å begynne med og mer etter hvert. Pass på at majonesen hele tiden er glatt og blank. Blir den tynnere er det fare for at den skiller seg. Du kan redde majonesen ved å tilsette litt vann før du fortsetter speingen eller la være å tilsette resten av oljen.

3. Smak til med krydder og eddik. Litt olje i til slutt gjør den blankere. Ferdig majones skal være så tykk at den holder fasongen.

Viktig: Før du begynner må alle råvarene være romtemperert. Dersom olje og egg har forskjellig temperatur kan majonesen skille seg. For rask speing (spesielt i starten) kan også føre til at majonesen skiller seg.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.