Helstekt kalvefilet

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Kalvefilet er en delikatesse. Den har en mild og fin smak og er utrolig mør. Denne sammensetningen med bakt tomat, sellrerirot, lime-potetpuré og calvadossaus med søte rosiner vil gjøre middagen minnerik.

Ingredienser

  • Ca. 400 g ytrefilet av kalv
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet sort pepper
  • 1 ss olje
  • 2 ss margarin

Bakt tomat- og sellerirot:

  • 2 stk plommetomat
  • 2 ts olje
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 12 stk sellerirot
  • ca. 1 ss olje
  • ca. 2 dl kjøttbuljong (utblandet)

Potetpuré:

  • 500 g mandelpotet eller andre melne gode poteter
  • saften av 1 stk lime
  • 1 dl matfløte
  • 2 ss margarin
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Søte epler:

  • 2 stk eple
  • 1 ss margarin
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 1 ss sukker
  • 1 ts malt kanel

Calvadossaus:

  • 1 stk sjalottløk
  • 1 ss frisk salvie , hakket
  • 4 cl calvados (evt. Cognac)
  • 2 dl rødvin
  • 4 dl kalvekraft fra fileten eller buljong
  • 3 ss sultanrosiner
  • 112 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Evt. 1 ss maisstivelse (maizena) utrørt i litt kaldt vann
  • 2 ss usaltet meierismør

Slik gjør du

  1. Kalvefileten renskjæres for sener. Margarin og olje brunes lett i en panne. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Legg den i en ildfast form og stikk inn et steketermometer i midten av fileten. Stek den sammen med selleriroten til kjernetemperaturen viser 60 °C for rød, 65 °C for rosa og 70 °C for grå.
  2. Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca. 20 minutter på 150 °C.
  3. Rens selleriroten, og skjær den i tykke skiver på ca. 3 cm. Brun de i panna med litt olje, og bak de i ovnen med kraft/buljong som dekker 3/4 opp på sellerirotskivene. La det stå i ovnen på 150 ºC i ca. 45 minutter, sammen med fileten (se punkt 1). Når sellerien er ferdig, legg de inn sammen med tomatene, og sett det tilbake i ovnen i noen minutter like før servering.
  4. Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre. Press i limesaften, tilsettt fløte/melk og margarin, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering.
  5. Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i margarin på begge sider. Ha over i en ildfast form, drypp over balsamicoeddik og dryss over sukker og kanel. Bak i ovnen på 180 ºC i ca. 30 minutter til eplene er møre.
  6. Lag sausen ved å frese hakket sjalottløk og salvie med olje i en jerngryte/kjele. Tilsett calvados, og la det bli varmt. Tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok det ned til det tykner. Ha i kraft/buljong og rosiner. Kok opp. Smak til med salt og pepper, og jevn med maizena til sausen får en fin konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.