Helstekt kalkunfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Det er lett å få vann i munnen når man hører at det står kalkunfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker, rødkål, brokkoli, rødløkmarmelade og eplesaus på menyen.

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 1 stk kalkunfilet, ca. 750 g
  • 2 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Rødløkmarmelade:

  • 50 g smør
  • 350 g løk i meget tynne skiver
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 2 ss rørsukker
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 12 dl rødvin
  • 12 ts ripsgelé

Rødkål med balsamico og tranebær:

  • 650 g rødkål
  • 4 dl rødvin
  • 6 ss balsamicoeddik
  • ca. 2 ss brunt sukker
  • 125 g tranebær
  • 2 ss ripsgelé eller rognebærgelé

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

  • 2 stk gulrot
  • 14 stk sellerirot
  • 2 stk rødbete
  • 2 stk persillerot
  • 6 stk potet
  • 3 ss olivenolje
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Eplesaus:

  • 1 pose béarnaisesaus
  • 3 dl eplemost
  • 1 dl kremfløte

Brokkoli med hvitløk og parmesan:

  • 1 stk brokkoli
  • 1 båt hvitløk
  • 3 ss revet parmesan

Slik gjør du

  1. Smelt smør til rødløkmarmelade i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer. Tilsett løk, salt, pepper og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 minutter. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden. Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 minutter, men uten lokk.
  2. Fjern den grove stilkdelen av rødkålen og snitt den veldig fint. Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter. Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn. Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.
  3. Krydre fileten med salt og pepper og brun den på begge sider i en stekepanne med smør. Legg den over i en ildfast form og stek den ved 125 °C i ca. 1 time. (Steketermometeret skal vise 68 °C). La fileten hvile med folie over seg, mens du steker de ovnsstekte grønnsakene.
  4. Skrell grønnsakene og del dem i biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenolje, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt. Sett inn i ovnen i ca. 1/2 time til grønnsakene er møre og har begynt å få farge.
  5. Pisk ut sausepulveret med fløte og eplemost. Kok opp under omrøring.
  6. Del brokkoli i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann. Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Server kalkunfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker, rødkål, brokkoli, varm eller kald rødløkmarmelade og eplesaus.

Lag gjerne rødløksmarmeladen og rødkålen på forhånd. Du kan også gjøre gode forberedelser ved å sørge for at alt du trenger er funnet frem før du starter, og eventuelt gjøre råvarene klare ved å skrelle og kutte grønnsaker. Slike forberedelser kaller kokkene for "mise en place".
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.