Helstekt kalkun med linsesalat

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Helstekt kalkun er i god gang med å innta ledelsen som den mest populære retten på nyttårsaften. Og visst er det flott festmat! Linsesalaten kan du lage i god tid, og kalkunen klarer seg nesten selv i ovnen. Det gir deg tid til både å slappe av, og til å pynte til den store festen.

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 1 stk kalkun, ca. 5 kg
  • 100 g smør til pensling
  • 112 ts salt
  • 112 ts pepper
  • 3 dl vann

Linsesalat:

  • 500 g puylinser
  • 2 stk granateple
  • 1 bunt vårløk
  • 2 poser babyspinat
  • 12 potte frisk basilikum

Dressing:

  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sukker eller honning
  • 3 ss eplecidereddik , evt. rødvinseddik
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts salt , gjerne urtesalt
  • 12 ts pepper
  • 1 dl olivenolje eller rapsolje
  • 200 g fetaost

Slik gjør du

1.      Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.

2.      Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus, så ta vare på den.

3.      Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.

4.      Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.

5.      Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

6.      Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varmTin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.     

  1.  Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.
  2. Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus.
  3.  Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
  4.  Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
  5. Hell vann i langpannen og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
  6. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.
  7. Kok linsene i lettsaltet vann til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand, ca. 20 minutter.
  8. Mens linsene koker kan du rense granateplet, plukke ut kjernene og ha dem i en skål.
  9. Riv spinat og basilikum grovt.
  10. Visp sammen sennep, sukker/honning, eddik, hvitløk, salt og pepper og spe inn oljen.
  11. Hell av kokevannet på linsene og skyll dem raskt i kaldt vann. La dem renne godt av seg.
  12. Bland linsene med resten av ingrediensene og dressingen. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig.
  13. Dryss over biter av fetaost rett før servering.
Slik renser du enklest et granateple: Bruk en liten skarp kniv og skjær av topp og bunn på granateplet. Skjær snitt i skallet slik at det blir delt i fire og bryt granateplet fra hverandre med hendene. Da får du lett tilgang til frøene som ligger samlet i kammer inne i granateplet.
Puylinser er mørkt grønne linser fra Frankrike. En linsesalat kan varieres med det du har for hånden og fungere som et utmerket selvstendig måltid. Det er lurt å spise brød ved siden av linsene for å få dekket proteinbehovet.

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.