Helstekt and

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Helstekt og gyllenbrun and servert med eplebåter, svisker og fiken er fristende og smakfull mat. I Danmark er and like populær middag på julaften som ribbe er her i Norge. 

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 1 stk and (ca. 2,5 kg)
  • 112 ss grovt salt
  • 112 ss kvernet pepper
  • 1 stk sitron
  • 50 g smør
  • 4 dl vann

  • 2 stk eple
  • 1 pk svisker , à 200 g
  • 2 stk frisk fiken , til pyn

Slik gjør du

Du trenger: and, grovt salt, pepper, sitron, smør, vann, epler, svisker og hyssing.

1. Bind lårene sammen ved benknokene.

2. Krydre med salt og pepper og gni krydderet godt inn.

3. Legg anden på en rist i en langpanne eller ildfast form. Press over sitronsaft, og la gjerne sitronen bli med under stekingen. 

4. Bruk en ostehøvel og lag skiver av smør, legg dem over anden. Hell på vann. Stek anden i stekeovn på 225 °C i 20 minutter. Ta ut langpannen, fjern risten og legg anden tilbake i formen.  

5. Del eple i båter og legg båtene i langpannen sammen med svisker. Stikk inn et steketermometer i andebrystet (se til at termometeret ikke treffer ben). Øs gjerne litt kraft over anden. Stek videre på 160 °C til kjernetemperaturen viser 75 °C. Dette tar ca. 2-2,5 timer. Steketiden avhenger av størrelsen på anden. 

For å få et ekstra sprøtt og godt skinn kan du øse stekesjy over anden gjentatte ganger under steking. Skru eventuelt opp steketemperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon mot slutten av stekingen.

Anden er ferdig stekt, sprø, gyllen og fin. Server gjerne med epler, svisker og noen gode ferske fiken. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.