Gravet, ovnsstekt kalkunfilet med rødbeter

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Server skiver av gravet og stekt kalkunfilet med bakte rødbeter, frissésalat og brønnkarse som en delikat og fristende forrett. Mesteparten gjøres klart dagen i forveien.

Ingredienser

10
Porsjoner
  • 1 stk kalkunfilet, ca. 750 g
  • 1 dl salt
  • 1 dl sukker , gjerne rørsukker

nymalt, svart pepper

  • 2 ss hakket frisk timian
  • 2 ss hakket frisk rosmarin
  • 1 ss hakket einebær
  • saft og skall av 1 stk appelsin
  • 12 dl konjakk

Ovnsbakte rødbeter:

  • 500 g rødbete

  • 1 dl balsamicoeddik
  • 2 dl olivenolje
  • 1 ss rørsukker

salt og pepper

Valnøttvinaigrette:

  • 1 stk eggeplomme
  • 12 dl hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • ca. 2 dl valnøttolje
  • 1 ts honning
  • 50 g grovhakkede valnøttkjerner

Slik gjør du

  1. Bland sammen salt, sukker og nymalt pepper. Grovhakk urtene. Dryss et jevnt lag med salt-og sukkerblandingen i en form som er stor nok til fileten. Legg et raust lag med urter oppå. Plasser fileten på toppen og dryss over resten av blandingen. Hell over appelsinsaft og konjakk, og dekk det hele med plastfolie. Legg press på fileten, og sett den kaldt i minst ett døgn. Snu den flere ganger.
  2. Skyll og tørk fileten. Bind den opp med hyssing. Brun fileten på alle sider i en stekepanne og sett den i ovnen på 125 °C. Stikk et steketermometer inn der fileten er tykkest. Ta den ut av ovnen når termometeret viser 68 °C. Avkjøl helt. Skjær fileten i tynne skiver med en skarp kniv.
  3. Vask rødbeter, men la stilk og rot sitte på. Legg dem i en ildfast form og dekk med aluminiumsfolie. Bak rødbetene i ovnen på 180 °C i 45-50 minutter til de er møre (de er ferdige når en kniv kan gli lett gjennom). Skrell dem og avkjøl.
  4. Del rødbetene i pene biter, 2-3 cm store. Bland sammen ingrediensene til dressingen og legg bitene i den. Sett i kjøleskapet minst over natten for å trekke smak.
  5. Bland alle ingrediensene til valnøttvinaigrette i et glass med skrulokk og rist godt sammen.
  6. Legg skiver av kalkunfilet i taksteinsmønster på tallerkenen. Legg blader av frissésalat og brønnkarse oppå, fordel rødbetene og hell dressingen over. Server godt brød til.
Beregn ca. 3 tynne skiver pr. porsjon til forrett.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.