Fylt svinekam med aprikos

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Her er en variant av danskenes høyt elskede ribbenstek. Fylt med aprikos og mynte, og servert med grønnkål med tyttebær og søte saltbakte sjalottløk. Flott som middag eller som kald på koldtbordet.

Ingredienser

  • 112 kg benfri svinekam med svor
  • 12 stk tørket aprikos
  • 12 potte frisk mynte
  • 112 ts salt
  • 1 ts pepper

Saltbakt sjalottløk:

  • ca. 15 stk sjalottløk
  • ca. 3 dl grovt havsalt

Potetmos:

  • 10 stk mellomstore potet
  • 2 dl melk
  • 2 ss smør
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 14 ts revet muskatnøtt

Sjysaus:

  • ca. 5 dl sjy/kraft eller buljong
  • 1 ss soyasaus
  • 1 dl eplecider
  • 2 ss maisstivelse (maizena) utrørt i 1 dl vann
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Grønnkål med tyttebær

  • 150 g grønnkål
  • 1 ss smør
  • 4 ss frosne tyttebær
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Bruk en skarp kniv og snitt svoren i tynne striper på tvers, med ca. 1/2 cm mellomrom. Riss helt ned til kjøttet. Lag et hull tvers igjennom svinekammen med baksiden av en tresleiv. Fyll svinekammen med aprikoser og frisk mynte. Press inn så mye du klarer.
  2. Gni inn steken med salt og pepper og legg den i en langpanne. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen (pass på at du ikke treffer aprikosene). Hell på 2 dl kokende vann og dekk med aluminiumsfolie. Damp den på 230 ºC i 45 minutter, ta av folien og slå ned varmen til 175 ºC og stek i ca. 1 time, til steketermometeret viser 74 ºC. Ekstra sprø svor får du ved å sette på grillen, kun 1-2 minutter til svoren "blåser" seg opp. Pass godt på!
  3. Fjern en halv cm av roten på hver sjalottløk.Ha grovt havsalt i en ildfast form og trykk løken ned i saltet. Dekk formen med aluminiumsfolie. Sett formen inn i stekeovnen og bak i ca. 25 minutter. Når løken er ferdig kan man se at den allerede er på vei ut.
    Blir løken stekt for lenge glir den ut av skallet. Der det bare å dytte den tilbake inn igjen etter at den har blitt litt avkjølt. Saltet kan gjerne brukes om igjen.
  4. Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet. Mos potetene og rør inn melk og smør. Rør godt underveis og smak tilslutt til med med salt, pepper og muskat.
  5. Sil sjyen fra kjøttet og tilsett soyasaus og eplecider. Kok opp, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus. La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
  6. Stek grønnkål i en varm stekepanne med smør i noen minutter. Ha i fryste tyttebær og smak til med salt og grovkvernet sort pepper.

Server skiver av svinekam med saltbakte sjalottløk, potetmos, sjysaus og grønnkål med tyttebær.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.