Fløtesaus til kalkun

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Innmatposen fra en hel kalkun gir en god base for deilig kalkunkraft. Av kraften kan du enkelt lage en fyldig og god fløtesaus som passer ypperlig til det milde kalkunkjøttet.

Ingredienser

  • 1 stk innmatpose fra kalkun
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 150 g sellerirot
  • 2 ss smør til bruning
  • ca. 2 l vann , eller til det dekker

saus:

  • 112 l kalkunkraft (evt. hønsebuljong til riktig mengde)
  • 112 dl hvetemel
  • 2 dl vann
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss portvinsgelé (evt. ripsgelé)
  • 4 ss soyasaus
  • 4 dråpe sukkerkulør
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Slik gjør du


Du trenger: Innmat fra kalkun, gulrot, løk, sellerirot, smør, vann, hvetemel, hønsebuljongterning, kremfløte, portvinsgele/ripsgele, soyasaus, sukkerkulør, salt og pepper.

1. Skrell grønnsaker til kraften, og kutt dem i grove biter. Brun innmaten i en gryte med smør. Ha i oppkuttede grønnsaker og hell på vann til det dekker. La kraften trekke i ca. 2 timer.


2. Sil kraften og mål opp hvor mye kraft du har kokt. Hell kraften tilbake i en kjele og kok opp.
Spe eventuelt på med hønsebuljong utblandet i vann til du får riktig mengde.

3. Bland hvetemel og vann til en jevning og spe den i kraften. Kok sausen på svak varme i 15 minutter. 

4. Ha i fløte og smak til med portvinsgele/ripsgele, soyasaus, sukkerkulør, salt og pepper. 

For å få ekstra god smak på sausen kan du tilsette litt stekesjy fra kalkunen. Kok da sausen i ytterligere noen minutter til du har en fyldig saus. Pisk eventuelt inn en spiseskje kaldt smør rett før servering. Det gir en blank og smakfull saus.

Fyldig og god fløtesaus ferdig til servering.  

For å få din egen “touch” på fløtesausen kan du for eksempel tilsette litt portvin, sennep, hvitløk, urter, eller noe annet du liker som smaksmessig passer godt til kalkun.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.