Farsert kalkunfilet

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Server farsert kalkunfilet med glasert gulrot og småløk, kremet soppsaus og potet- og sellerimos til gjestene dine.

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 1 stk kalkunfilet, ca. 1500 g

Farse:

  • ca. 200 g kalkunkjøtt ,bruk "skalken" av fileten
  • 1 ts salt
  • 1 stk egg
  • 12 ss potetmel
  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 4 båt finhakket hvitløk
  • 8 stk soltørkede tomater ,i strimler
  • 50 g chorizopølse , i strimler
  • 12 stk eple ,i små terninger
  • 2 ss hakket frisk kruspersille
  • 12 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper
  • 2 ss olje eller smør til steking

Potet- og sellerimos:

  • 112 kg potet
  • 12 kg sellerirot
  • 100 g smør
  • ca. 5 dl melk
  • ca. 12 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Kremet soppsaus:

  • ca. 35 g tørket sopp (eller 200 g fersk)
  • 5 dl vann
  • 1 stk kyllingbuljongterning
  • 3 stk finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl kyllingkraft eller hønsebuljong
  • 3 dl kremfløte
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 2 ts sitronsaft
  • ca. 2 ss soyasaus

Glaserte grønnsaker:

  • 850 g sjalottløk eller annen småløk
  • 4 stk gulrot , i staver
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss rødvinseddik
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

1. Skjær den spisse enden av kalkunfileten (ca. 150-200 g ). Dette skal bli farse. Skjær et langsgående snitt i brystet fra siden med en skarp kniv, slik at det dannes en stor lomme. Pass på at du ikke skjærer tvers igjennom kjøttet. Legg brystet til side.

Får du ikke tak i kalkunbryst, kan kalkunfilet (750 g) gjøre samme nytten. Eller du kan kjøpe en hel kalkun og skjære ut bryst og lår. Kok da kraft på skroget, så har du base til en god saus.

2. Skjær kjøttet til farsen i biter. Legg det sammen med salt i hurtigmikseren og kjør maskinen i ca. 20 sekunder. Tilsett resten av ingrediensene og bland dem raskt inn i farsen. Dette kan også gjøres for hånd. Farsen kan godt være litt grov. Stek en liten prøvekake, og juster smaken ut fra den.

3. Fyll kalkunbrystet med farse og surr fileten med hyssing. Brun kalkunbrystet godt på alle sider. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet og stek den på 125 °C til steketermometeret viser 65 °C, dette tar 1 1/2- 2 timer. La kalkunbrystet hvile i 15 minutter før du skjærer i det. 

4. Skrell og kutt potet og selleri i terninger. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la det dampe tørt. Mos potet og selleri sammen med smør, og spe med melk til mosen er passe tykk. Smak til med muskatnøtt, salt og kvernet pepper.

Potetmosen kan gjerne varieres på mange ulike måter. Jordskokk, søtpotet eller persillerot kan erstatte sellerirot, og smakstilsetningene kan være for eksempel hvitløk, urter eller hakket oliven.

5. Bløtlegg sopp i vann, ca. 30 minutter. Klem ut vannet av soppen, og grovhakk den litt om ønskelig. Kok opp bløtleggingsvannet med en buljongterning. Fres sopp og finhakket løk i smør. Tilsett mel og spe med den varme soppkraften. La sausen småkoke noen minutter. Smak til med pepper, soyasaus og litt sitronsaft.

Bruk fersk eller hermetisk sopp i stedet for tørket. 35 g tørket sopp tilsvarer ca. 200 g fersk sopp. Bruker du fersk sopp er det en fordel å forvelle/steke den før videre bruk. Bruker du hermetisk sopp kan kraften fra boksen brukes i sausen.

6.  Forvell løk i lettsaltet vann i 2-3 minutter avhengig av størrelse. Hell av vannet og avkjøl. Smelt smør i en stekepanne og la det bli så varmt at det bruser. Tilsett løk og gulrot i staver, dryss over sukker. Stek grønnsakene til de er gylne, rør litt underveis. Tilsett vineddik mot slutten av stekingen, og smak til med salt og pepper.

Varier grønnsakene ut fra hva du liker best. Ovnsbakte rotgrønnsaker i strimler eller smørdampede aspargesbønner er gode alternativer.

Server kalkunfilet i skiver med glasert gulrot og småløk, kremet soppsaus og potet- og sellerimos.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.