Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bollekake med rabarbra og vaniljekrem

Bollekake med rabarbra og vaniljekrem

Ingredienser

12  porsjoner

Vaniljekrem:

  • 5 stk. eggeplomme
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 3 dl melk
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

Bolledeig:

  • 5 dl melk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 stk. egg
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 0,25 ts salt
  • 150 g smør i terninger

Syltet rabarbra:

  • 2 stilker rabarbra
  • 1,5 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 0,5 dl eplecidereddik

Melisglasur:

  • 75 g melis
  • 0,5 stk. eggehvite
  • 0,5 ts sitronsaft (kan sløyfes)
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Er du glad i søt gjærbakst er dette kaken for deg! Lag en enkel bolledeig, ha den i en langpanneform og topp med sesongens rabarbra og en deilig hjemmelaget vaniljekrem. Kaken får garantert bein å gå på!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

12  porsjoner

Vaniljekrem:

  • 5 stk. eggeplomme
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 3 dl melk
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

Bolledeig:

  • 5 dl melk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 stk. egg
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 0,25 ts salt
  • 150 g smør i terninger

Syltet rabarbra:

  • 2 stilker rabarbra
  • 1,5 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 0,5 dl eplecidereddik

Melisglasur:

  • 75 g melis
  • 0,5 stk. eggehvite
  • 0,5 ts sitronsaft (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Lag vaniljekrem først. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Visp alt godt sammen. Varm opp blandingen under omrøring til kremen begynner å tykne. Når kremen har blitt tykk og fin, trekk kjelen av platen og avkjøl kremen.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
  1. Sett bolledeig. Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle. Varm melk til den er fingervarm, smuldre gjær i melken og pisk inn egg. Hell blandingen i bollen. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.
  2. Tilsett smør og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.
  3. Dekk til bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  4. Lag syltet rabarbra imens. Skrell rabarbra. Ikke kast skallet, det gir fin farge til laken. Kok opp rabarbraskall, vann, sukker og eddik i en kasserolle. Kutt rabarbra i små biter og legg dem kasserollen når sukkeret har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Avkjøl. Oppbevar gjerne syltet rabarbra på glass med lokk.
  5. Smør en liten langpanne, ca. 25x35 cm med smør. Ha deigen i langpannen og klem den ut i formen. Lag små groper i deigen. Dekk til med plastfolie og sett deigen til etterheving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
  6. Trykk ned gropene en gang til og fyll dem med vaniljekrem og syltet rabarbra. Bruk en sprøytepose eller en liten teskje for å fordele vaniljekrem utover. Dekk til med plastfolie og sett deigen til heving i ytterligere 30 minutter.
  7. Forvarm stekeovn til 225 °C. Sett formen i stekeovn på nederste rille og stek kaken i ca. 10 minutter. Sett formen på en rist og avkjøl.
  8. Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en glasur. Ha glasuren på kaken rett før servering. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Rabarbra, asparges og jordbær – sesong for de norske vårfavorittene

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB12 16.04.2024 08:21:20