Bigos, polsk gryte

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Bigos er Polens nasjonalrett, også kjent som «jegergryte». Retten inneholder gjerne ulike kjøttslag, pølser og bacon. Vi har laget vår variant med svinekjøtt, men her er det rom for personlig variasjoner. Og akkurat som fårikål, så smaker den enda bedre dagen etter. 

Ingredienser

  • 500 g svinebog uten bein i terninger
  • 400 g røkt skinke i terninger
  • 325 g hvitløkpølse i tykke skiver
  • 2 ss smør
  • 100 g bacon i strimler
  • 3 stk løk i tynne båter
  • 250 g frisk sjampinjong delt i fire
  • 3 båt finhakket hvitløk
  • 3 stk eple i tykke skiver
  • 5 dl oksekraft eller buljong
  • 5 dl hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss sukker
  • 2 stk laurbærblad
  • 500 g surkål
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Slik gjør du

1. Skjær svinebog og skinke i terninger og pølse i tykke skiver.

2. Brun svinebog i to omganger i en gryte med smør.

3. Skjær løk i tynne båter, sjampinjong i fire og finhakk hvitløk. Ha det over i gryten og brun det med kjøttet i noen minutter. 

4. Skjær eple i tykke skiver. Ha buljong, tomat, sukker, laurbærblad, surkål og skivet eple i gryten. Kok opp. Senk varmen og la det småkoke under lokk i ca. 2 timer.

5. Ha pølseskiver og skinkebiter i gryten og la det koke under lokk i 30 nye minutter.

6. Stek baconskiver sprøtt i en stekepanne. La det renne av seg på litt kjøkkenpapir. 

7. Fjern laurbærblad fra gryten og smak til med salt og pepper. Smuldre og dryss bacon over gryten før servering. 

Server bigos gjerne med mørkt rugbrød eller kokte poteter og rømme.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.