Appelsin- og mandelkake

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Denne saftige mandelkaken med smakskombinasjon i appelsin og sjokolade tar seg godt ut på et selskapelig kakebord.

Ingredienser

Nøttebunn:

  • 200 g mandler
  • 100 g melis
  • 4 stk egg
  • 100 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 150 g smeltet smør
  • finrevet skall av 1 stk appelsin

Til dynking:

  • presset saft av 1 stk appelsin og evt. litt appelinlikør eller konjakk

Sjokoladepynt:

  • 100 g kokesjokolade
  • 100 g hvit sjokolade

Karamellisert appelsinskall:

  • skall av 1 stk appelsin
  • 200 g sukker
  • 1 dl vann

Slik gjør du

1. Mal mandlene. Tilsett egg og melis og pisk det sammen til en porøs røre.

2. Bland inn mel, smeltet og avkjølt smør og revet appelsinskall.

3. Hell røren over i en smurt springform, 24 cm i diameter, og stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter.

4. Hvelv kaken over på en rist. Hell presset appelsinsaft og eventuelt litt likør/konjakk over kaken. La den stå og trekke til den blir kald.

5. Smelt hvit og mørk sjokolade hver for seg over vannbad. Ikke rør i sjokoladen før den er helt myk. Hell vel halvparten av hver sjokolade på stiv plast (ark for overhead) eller bakepapir. Stryk sjokoladen raskt ut ved hjelp av en stekespade. La sjokoladen stivne i kjøleskap.

6. Vær rask før resten av sjokoladen stivner: Fyll den i en sprøytepose med en tynn spiss. Sprøyt sjokoladen på kryss og tvers oppå kaken. La gjerne kaken bli kjøleskapskald før du pynter den ferdig.

7. Skrubb og skyll appelsinene godt under lunkent vann. Bruk en potetskreller og skjær skallet i brede strimler. Kok opp sukker og vann. La det koke til lys karamell. Slå av varmen og tilsett appelsinskall. Ta opp skallene enkeltvis med et pinsett eller lignende, og legg dem på bakepapir.

8. Hell karamellen som er igjen i kjelen i sikksakk-mønster over bakepapir som er smurt med litt olje. 

9. Pynt kaken med de karamelliserte appelsinskallene. Brekk karamellstripene i store flak og legg på kaken. Brekk de tynne sjokoladeflakene i store biter og sett dem rundt kanten av kaken.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.