Høstråvarer

Høsten er den norske naturens rauseste årstid, en tid da skogen, fjellet, åkrene og vannet bugner av ferske og fantastiske råvarer. Dette er en tid som tradisjonelt har vært brukt til å sanke, hamstre, jakte og slakte, og til å håndtere varene slik at de kunne gi mat og energi til menneskene gjennom vinteren.

I dag har vi tilgang til de fleste råvarene i nærmeste matbutikk store deler av året, ferskt, frossent eller i boks. Det er ikke mange ordentlige sesongvarer igjen lenger. Men årets ferske lam har heldigvis fortsatt en sterk posisjon. Nesten samtidig modnes de norske rotgrønnsakene, og i skogene og de gamle frukthagene kan vi boltre oss i sopp, urter, frukt og bær. Det er bare å trekke på seg ullgenseren og et par gode støvler, hekte en kurv på armen og begi seg ut på matauk. Ute i naturen er det gratis, og er du heldig å finne en gård med selvplukk, kan du plukke de aller beste varene for en billig penge.

God høst!

Tyttebær

Tyttebær

Tyttebær er uunnværlig tilbehør til alle slags kjøttretter!  Les mer

Rognebær

Rognebær

Høyt henger de og sure er de.  Les mer

Svarthyll

Svarthyll

Svarthyll er en aromatisk prydbusk med lang historie.  Les mer

Gresskar

Gresskar

Kjempegrønnsaken med mange anvendelsesområder.  Les mer

Skogsopp

Sopp

Med nok varme og fuktighet blir skogene fulle av fantastiske skatter!  Les mer

Rødbete

Rødbete

Kålrotens fargesterke og ferme kusine!  Les mer

Pastinakk

Pastinakk

Vi løfter en gammel traver frem fra glemselen!  Les mer

Eple

Epler

Ta vare på hagens fantastiske ressurser!  Les mer

Gråpære

Gråpærer

Unnselige smaksbomber i gamle hager!  Les mer

Einer med einebær

Einebær

  Les mer

Bergmynte

Bergmynte

Oreganoens milde, nordiske slektning.  Les mer

Grønnkål

Grønnkål

Velsmakende supermat!  Les mer

Andreas Eliassen og Emil Skrutvold, Grefsenkollen

På skattejakt i naturen

Soussjef Andreas Eliassen og kokk Emil Skrutvold ved Grefsenkollen, bruker naturen rett utenfor restaurantveggen når de trenger ville vekster til sine gjester.   Les mer

epler, rød gravensten  (Frukt.no)

Fristelsens eple

Sesongen er kort for norske epler, - til gjengjeld smaker den lokale frukten ekstra forførerisk godt. Hvert år produseres det mellom 5000 til 10 000 tonn epler i Norge. Det er akkurat nå de smaker best.  Les mer

Jordbær is 4.rar

Norske fruktgleder

Ingenting er som norsk frukt om høsten. Hils på friske Filippa eple, søte Ingeborg pære og saftige Victoria plomme!  Les mer

Honningglaserte rotgrønnsaker

Det bugner i grønnsaksdisken

De aller fleste butikker og grønnsaksmarkeder landet over har nå et velassortert utvalg av høstens norske rotgrønnsaker. Disse herlige råvarene kommer fra jorden vår, lukter godt, er fargerike, næringsrike og knallgode på smak. Her er en rask guidet tur inn i et utvalg rotgrønnsakers verden.  Les mer

Multer med råkrem

Begjær etter bær

Bær er friske og smaksrike kilder til antioksidanter, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Vi har gått i dybden på fem av våre ville bærtyper.  Les mer

Cecilie Maske - Soppekspert.Soppkurven

Sopp fra skogbunn til tallerken

Høsten er høysesong for soppsanking – matauk og spennende hobby på en gang! Lær deg de beste matsoppene og legg ut på tur i skogen.  Les mer

Jeger ved bålet

Jakttider i Norge

I Norge er det tillatt å jakte på nesten 60 arter av fugler og pattedyr. Forutsetningen for at viltarter skal være jaktbare, er at de produserer et overskudd som kan høstes.  Les mer