Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hot linsesuppe med strimlet svinekjøtt 4

Svinekjøtt: På kjøkkenet

Svinekjøttet er muligens det kjøttslaget som er gjenstand for mest myter og urettferdig kritikk.

Hvilke stykningsdeler skal jeg velge?

Det er viktig å velge riktig stykningsdel i forhold til hva som egner seg best til den retten du skal lage.

Som en tommelfingerregel kan man si at stykningsdeler fra forpart, også kalt kokekjøtt, er best egnet til retter som skal koke lenge. Den lange tilberedningstiden vil gi mørt og velsmakende kjøtt.

Alle stykningsdelene fra grisen

Fjerne fett og ben før eller etter tilberedningen?

Det kan være en fordel å beholde fettet på kjøttet under tilberedning fordi kjøttet får mer karakter, og det er forholdsvis enkelt å fjerne fettet etter tilberedning. Kjøtt med ben blir også saftigere enn det kjøttet som tilberedes uten ben.

Er det mye fett i svinekjøtt?

Renskåret svinekjøtt innholder bare 2-5 % fett. Mange stykker av svinekjøtt har fett som er enkelt å skjære bort før man spiser det, men kan gjerne sitte på under tilberedning.

Nesten 60 % av fettet i svinekjøtt er umettet, altså fett som er godt for hjertet. Når du steker kjøttet, siver dessuten 10-15 % av fettet ut i pannen.

Fem fordeler med renskåret svinekjøtt

Må svinekjøtt være gjennomstekt?

Myten om at svinekjøtt må være gjennomstekt og nesten tørrstekt er og blir en myte. Nesten, eller såvidt gjennomstekt, med en kjernetemperatur på 68-70 °C gir som oftest perfekt resultat.

Hva er forskjellen på medisterdeig og medisterfarse?

Medisterdeig er kvernet svinekjøtt. Medisterdeig pleier å inneholde ca. 25 % fett. Medisterfarse er spedd medisterdeig.

Noen norske tradisjonsretter av svin:

Julemat: Ribbejuleskinkemedisterkaker/pølser, syltesyltelabber og leverpostei.

Ellers i året: LapskausFlesk og duppe og Erter, salt kjøtt og flesk.

Hva er spekeskinke?

Spekeskinka er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen, og finnes i mange varianter og kvaliteter.

Å speke er det samme som å tørke saltet kjøtt. Det er altså vannet i kjøttet som er trukket ut ved bruk av salt og luft(tørking).

Kan man være allergisk mot svinekjøtt?

Allergi mot svinekjøtt og annet kjøtt er svært sjeldent. Allergisk reaksjon på svinekjøtt forårsakes i de aller fleste tilfeller ikke av svinekjøtt i seg selv, men oftest av noe som er tilsatt produktet.

Kan gravide spise svinekjøtt?

Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Spis svinekjøtt og kos deg!

Har svinefett negativ virkning på kolesterolet i blodet?

I svinefett er nesten halvparten (ca. 48 %) av fettsyrene enumettede, mens 38 % er mettede fettsyrer. Resten (14%) er flerumettede fettsyrer .

I svinefett er altså nesten 2/3 av fettet umettet. Vi anbefales å begrense inntaket av mettet fett, mens umettet fett (enumettet og flerumettet) bidrar til å opprettholde normale kolesterolverdier i blodet. Bytter man ut mettet fett med umettet fett, så kan dette bidra til å senke kolesterolet vårt.  

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 19.04.2024 03:11:54