Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Råvarebilde norske grønnsaker og høyrygg

Storfekjøtt: På kjøkkenet

Hva er hva? Hva er best? Hvordan får jeg best resultat med storfekjøtt?

Hva er storfe?

Storfe er en samlebegrep på kjøtt fra ku, okse og kalv.

Hva er best? Kjøtt fra okse eller ku?

Det skilles ikke på okse eller kukjøtt som handelsvare per i dag. Årsaken til dette er at biffkjøtt fra ku er like bra, om ikke bedre enn biffkjøtt fra okse.

Oksene gir vanligvis større slakt med større kjøttfylde, mens kuene er mindre og ofte noe feitere, noe som gir saftig og smakfullt kjøtt.

Hva er biffkjøtt?

Biffkjøtt er fellesbetegnelsen for det møre kjøttet fra storfe. På et storfeslakt er ca. 11 % av kjøttet mørt biffkjøtt. Mesteparten av biffkjøttet sitter på bakparten på dyret. Det er kun entrecôte som kommer fra forparten.

Hva slags stykningsdeler er regnet som biffkjøtt?

Indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og tildels flatbiff er biffkjøtt.

Hvor stor skal en biff være?

En normal størrelse på en biff er 150-200 gram, men det er heller ikke uvanlig å servere biffer på opp til 300 gram.

Biff av indrefilet skjæres normalt opp til biffer på 3-4 cm, ytrefilet, mørbrad og flatbiff til ca. 2 cm, og entrecôte til ca. 1,5 cm.

Bør kjøttet tempereres før steking?

Før biffene skal stekes er det en fordel at de ligger i romtemperatur ca. 30 minutter . Dette for at biffene ikke skal kjøle ned stekepanna, og bli ”kokt” isteden for stekt, og for at varmen skal trenge lettere inn i biffene.

Bør man krydre før, under eller etter steking?

Vi har tidligere lært at salting bør skje etter steking for at saltet ikke skal trekke ut kjøttsaft av biffen. Denne faren er sterkt overdrevet, og vi anbefaler å salte og krydre en liten stund før tilberedning. På denne måten får salt og kryddersmak trukket litt inn i kjøttet, som gjør at man får fram smakene bedre. Vær klar over at mye løstsittende krydder kan brenne seg i pannen ved steking.

Hvorfor blir det så mye vann i pannen når jeg steker kjøttdeig?

Det er viktig å ha god varme i pannen og ikke ha for mye kjøttdeig i av gangen. 200-300 gram av gangen er passelig.

Del opp porsjonen og stek den i flere omganger. Da får man fin brunet og saftig kjøttdeig. Har du en stor porsjon kald kjøttdeig i pannen, så synker temperaturen. Den smakfulle saften trekker ut og deigen blir mer kokt enn stekt. Ca. 70 % av kjøttdeigen er fra naturens side vann.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 19.04.2024 20:49:18