Utvalg av norsk spekemat

Spekemat: Produktene

Det finnes et vidt utvalg av spekemat i butikkene. En del av produktene blir dessuten produsert og solgt lokalt, så se etter lokale spekematprodukter når du er ute og reiser i Norge.  Les mer

Melon og spekemat

Spekemat - kler både rømmegrøt og tapas

Spekemat er egentlig et litt underlig matfenomen. Vi spiser det litt fordi vi liker smaken, og litt fordi vi alltid har spist det. Det er underlig, fordi speking er en omstendelig konserveringsprosess, som vi av rasjonelle grunner egentlig ikke trenger i dag.  Les mer

Salting av pinnekjøtt

Speking = salting, tørking og modning

Speking er i utgangspunktet en gammel konserveringsmetode, som vi fortsatt benytter oss av, ikke for selve konserveringen sin skyld, men på grunn av tradisjoner og den gode smaken på produktene.  Les mer

Gazpacho med toast og spekeskinke

Retter med spekemat

Spekemat kan brukes på utallige måter, alt fra det tradisjonelle spekematmåltidet med rømme, eggerøre eller potetsalat, til ulike retter med spekemat som en pastarett, suppe, eggepanne eller på tapasbordet.  Les mer

Per Berg

Kongen av norsk spekeskinke

Det er lite som har fått så mye juling av matfolk som den norske spekeskinka. I dag har Santa Kristina inntatt sin suverene plass på lik linje med italienske og spanske spekeskinker i verdensklasse. Redningsmannen og skinkens ukronede konge, Per Berg, oppsummerer her historien.  Les mer