skip navigation
matprat logo
Benfri lårstek av rein (reinsdyrstek)

Valg av reinsdyrkjøtt

Reindyrkjøtt består av en rekke vidt forskjelllige stykningsdeler og produkter, egnet til forskjellige anledninger og situasjoner. Oppskrifter inneholder som oftest informasjon om hvilken stykningsdel som foretrekkes for å oppnå best mulig resultat.

Tekst:
Even Nordahl, Råvarestrategisk ansvarlig

Foto:
 
matprat

Mesteparten av kjøttet blir slaktet og skåret ned til mindre detaljer. En stor del av kjøttet blir solgt som tradisjonelle produkter som finnbiff, reinsdyrfilet og reinsdyrstek. Det fine med reinsdyrkjøtt er at en stor andel av kjøttet er mørt, og en trend er at det går mer fra hele steker til mindre biffer. Det blir også laget en mengde ulike lokale spesialprodukter som spekepølse, tørket kjøtt, røkt eller speket reinsdyrhjerte, tunge og blodmat.

Tradisjonelt tilbys reinsdyrkjøtt som fryst vare, men om høsten er det også tilgang på ferskt reinsdyrkjøtt. Reinsdyrkjøtt kan man finne i mange butikker landet over. De aller fleste fullsortimentsbutikker har reinsdyrkjøtt i frysedisken året rundt.

Reinsdyrstek

Reinsdyrstek er både eksklusivt og tradisjonelt, og veldig godt egnet når man har flere gjester. Steken blir skåret ut som et helt stykke fra låret, og det finnes både små og mellomstore steker.

Reinsdyrstek med grønnsaker.

Reinsdyrbiff

Biffene kommer fra reinsdyrlår, og felles for dem alle er den gode mørheten. Her blir det som oftest brukt flatbiff, men rundstek og mørbrad er også ypperlig til biffer. Selges i hele stykker eller mindre porsjonsbiffer.

Finnbiff

Et annet navn på finnbiff er reinsdyrskav. Dette er tradisjonell“samisk fastfood”, men for folk flest fungerer det som ”gourmet ekspress mat”. Kjøttet er skåret i tynne skiver, og passer utmerket når man har behov for en rask og spennende rett. Passer bra enten det er hjemme, på hytta, med eller uten gjester.

Reinsdyrfilet

Indrefilet av reinsdyr.

Det mest eksklusive kjøttet er reinsdyr ytre - og indrefilet. Dette er ekstra mørt kjøtt som har en mild viltsmak, og kort steketid.

Spekemat og spesialprodukter

Her er det mange ulike produsenter og nisjebedrifter som lager spennende produkter av reinsdyrkjøtt. Dette er ofte produkter som er forankret i lokale og samiske tradisjoner.  Eksempler kan være tørket eller speket reinsdyrkjøtt, røkt tunge, speket hjerte og ulike sorter spekepølse.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:1.0.58.1, server:MP-PRD-WEB04 22.02.2017 09:30:19