skip navigation
matprat logo
Råvarebilde kyllingfilet og kalkunfilet

Kylling: Tall og fakta

Hvor og hvor mye? Kylling er populært over hele verden!

Hvitt kjøtt har mange fordeler:

  • Er verdens mest spiste kjøttslag
  • Tillatt i alle kulturer og religioner
  • Passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
  • Passer til all verdens krydder og urter
  • Gir ingen allergier
  • Er det aller magreste kjøttet fra husdyr
  • Gir den høyeste andel umettede fettsyrer – blant husdyr
  • Er den matvaregruppen som øker mest i Norge
  • Det norske er blant verdens tryggeste hvite kjøtt

Kyllingforbruk

Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge og justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (www.nilf.no).

Kyllingforbruket i Norge har vært i sterk vekst de siste årene. Grunnen til dette er blant annet økt utvalg i dagligvareforretningene av fersk kylling, både hel og i stykningsdeler. Dessuten er vi etter hvert flinkere til å prøve nye og ”fremmede” smaker og lar oss inspirere til å lage all verdens spennende kyllingretter.

Forbruket av norsk hvitt kjøtt (kylling og kalkun) øker og øker, og vi spiser nå i gjennomsnitt 17,5 kg i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 8,5 kilo (reelt forbruk).

Hvor mange middager med hvitt kjøtt tilsvarer det?

40 kilo tilsvarer ca. 2 middager per uke

20 kilo tilsvarer ca. 1 middag per uke

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:1.0.3.1, server:MP-PRD-WEB04 28.09.2016 17:17:23