Ribbe

Julens utvalg i butikken

Når jula nærmer seg endrer utvalget på kjøtt og pålegg i butikk seg kraftig, og det dukker opp varianter som ikke selges ellers i året. Er du litt utrent i norske julemattradisjoner kan det være litt av en utfordring å finne ut av hva de forskjellige variantene er, og hva de kan brukes til.   Les mer

Ribbe

Julemat av svinekjøtt

Vi skal ikke lenger enn én generasjon tilbake før det var vanlig å kjøpe inn en hel eller halv gris til jul. På den måten ble det rimeligere å sikre seg at det ble nok mat gjennom hele julen. Fortsatt er svinekjøtt populære julemat.  Les mer

Ribbe-192615-37

Derfor blir svoren sprø

Å lykkes med sprø svor på ribba er viktig for familiefreden og stoltheten til den som har ansvar for stekingen. Med denne oppskriften får du en detaljert beskrivelse på hvordan svoren blir sprø.  Les mer

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Julemat av lammekjøtt

Tradisjonelt står lammekjøtt aller sterkest på Vestlandet i jula, men også nordover spises det mye lam. På årsbasis ligger faktisk Nord-Norge over Vestlandet i forbruk av lammekjøtt.   Les mer

Helstekt kalkun

Julemat av kalkun, storfe, rein og kalv

Svinekjøtt og lammekjøtt dominerer de norske juletradisjonene, men det er fint å få litt variasjon i romjulsdagene med noen andre kjøttslag.  Les mer

MEDISTERKAKER MED POTETSTAPPE, ERTER OG BACON

Julepølser og medister

Julepølser er en viktig del av juletradisjonene i Norge. Vi skal ikke så langt tilbake i tid før det var vanlig å lage pølser selv. Pølsene var ofte forskjellige fra landsdel til landsdel, og gjerne fra gård til gård også. Medister kommer fra tyske metworst, som betyr svinepølse. Men her er det en del begrepsforvirringer ute og går...   Les mer

Ribbesylte 1

Julepålegg, ruller og sylter

Det er en stund siden julepålegget ble laget hjemme på eget kjøkken, men det er fortsatt en del som holder på tradisjonen med å legge en sylte eller sy en kjøttrull til jul.   Les mer

Syltelabber med tilbehør

Den sære julematen

I vårt langstrakte land med høye fjell, dype daler og tradisjoner basert på sterk begrensing i råvaretilgangen, har det rundt omkring dukket opp mange sære og morsomme julemattradisjoner.   Les mer

Pinnekjøtt med rotmos 1

Ofte stilte spørsmål om julemat

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Derfor oppstår det av og til spørsmål som man raskt trenger svar på. Under finner du svarene på våre mest stilte spørsmål i forbindelse med tilberedning av julematen.  Les mer